Пет српских филмова у Кану

Агенције
Пет српских филмова у Кану

Кан - Пет кратких филмова из Србије приказано је ван такмичарског дијела на 70. међународном филмском фестивалу у Кану.

На програму "ACID ТRIP" су "Транзиција" Милице Томовић, "Камен у руци" Стефана Иванчића, "Излаз у случају опасности" Владимира Тагића, "Дос патриас" Косте Ристића и "If I Had It My Way I Would Never Leave" Марка Грбе Синга.

Дугометражно остварење "Влажност" Николе Љуце на репертоару је у суботу у оквиру истог програма, а "Реквијем за госпођу" Бојана Вулетића у недјељу.

Филмски центар Србије навео је раније да ће током фестивала бити потписан и уговор о сарадњи Француске и Србије и приказано неколико дугометражних остварења међу којима је и "Скупљачи перја" Александра Петровића.

Међународни филмски фестивал у Кану окупио је 19 филмова који се такмиче за престижну "Златну палму", која ће ове године први пут имати дијаманте у знак обиљежавања јубилеја манифестације.

Фестивал је отворио нови филм редитеља Арноа Деплешена "Les Fantomes d'Ismael".

Премијерна пројекција филма "Окја" на Канском филмском фестивалу прекинута је у петак на пет минута након што је почела, а до тога је дошло због узвика негодовања из публике, јер је америчка компанија "Нетфликс" одбила да филм приказује у француским биоскопима.

Без објашњења, убрзо након што је пројекција прекинута, филм је пуштен из почетка, пренијели су свјетски медији. Публика је извиждала "Нетфликсов" лого када се појавио на екрану, али се након тога утишала.

"Нетфликсов" филм "Окја", у којем се у главним улогама појављују Тилда Свинтон и Џејк Гиленхал, један је од најконтроверзнијих остварења на овогодишњем фестивалу због одлуке "Нетфликса".

Жири

Најбољи филм изабраће жири у саставу: шпански редитељ Педро Алмодовар, глумци Вил Смит, Џесика Честејн, Ањес Жауи, Фан Бингбинг, редитељи Паоло Сорентино, Марен Аде, Парк Чан-Вок и композитор Габријел Јаред.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана