Оливер Њего наступио у Банском двору: Топло вече испуњено шаренилом звука

Миланка Митрић
Оливер Њего наступио у Банском двору: Топло вече испуњено шаренилом звука

Бањалука - “Кад багрем догодине замирише, ко зна где ћу бити. У тишини слутим да јој се имена не могу сетити никад више.”

Ови стихови пјесме “Прича” Милоша Црњанског, изречени гласом оперског пјевача Оливера Његе, попраћени музиком композиције “Adagio” Томаза Албинионија, чули су се на његовом наступу у Банском двору Културном центру.

Прегршт стихова наших пјесника (Шантића, Бојића), испреплетени с музиком славних композитора, арије, дуети, канцоне, дјелићи опера и оперета, српске шансоне били су само дио шароликог репертоара који је публика с одушевљењем прихватила и наградила аплаузима.

Гошће вечери биле су Снежана Савичић-Секулић (сопран) и Невена Живковић (клавир). Музичко шаренило било је попраћено промјенама свјетла у дворани, усклађеним са тоновима музике. Празник за сва чула, рекли би многи, а сам Њего је рекао да је намјера била да свако из дворане понесе понеки позитиван утисак за себе и да чује нешто по свом укусу.

- Извели смо, како је моја драга професорка Радмила Смиљанић говорила, “од Баха до севдаха”. Трудили смо се да нико не изађе из сале, а да бар једна композиција није била по његовом укусу. Највише је ту наполитанских песама, понека арија и дуети - казао је Њего.

Кад је ријеч о складној сарадњи са Снежаном Савичић-Секулић, коју је публика могла да чује у дуету с Његом, али и у соло извођењима, он је објаснио да је у питању један својеврсни континуитет.

- У опери смо певали неке представе, али сам отишао из опере пре неких десетак година, на академију. Што се тиче лежернијих нота и мултижанровског приступа певању, то смо задржали у наступима. Никог не пресирам да слуша оперу. Ако неће публика у оперу, хоће оперски певач међу народ, па ће показати и да то није баук - казао је Њего.

Њихова сарадња је почела у Опери Народног позоришта у Београду, а наступали су и на концертима, у пратњи оркестра.

- Верујем да ће програм код публике наићи на одушевљење, зато што је било свега - опере и оперете, мјузикла, романсе, шансоне, сицилијанских песама и наших домаћих романси, а то су бисери и из ризнице свих тих жанрова - објаснила је Савичић-Секулић.

Додала је и да је наступање са пијанисткињом Невеном Живковић нешто што се његује и догађа на седмичном нивоу. 

- Сарађујемо сваке недеље, а мимо опере се виђамо на концертној сцени. Мислим да је ово вечерас било једно лепо, романтично и топло вече - додала је Савичић-Секулић.

Репертоар

На репертоару концерта у Банском двору публика је могла да чује жанровски разнолике пјесме. Међу њима су биле: наполитанске канцоне “Chitarra romana”, “Tu ca nun chigne”, “Фуницули Фуницула”, затим дијелови оперете “Весела удовица”, те “Summertime” из опере “Порги и Бес”, дијелови Моцартове опере “Дон Ђовани”, али и руске романсе и соло пјесме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана