Одлазак краља комедије

Агенције
Одлазак краља комедије

Лас Вегас - Легендарни комичар Џери Луис, који је одушевљавао публику широм свијета, преминуо је у 91. години у својој кући у Лас Вегасу.

Луис је умро природном смрћу, окружен члановима своје породице, рекао је публициста Кенди Казау. Свјетски медији Луиса описује као "комичара с лицем као од гуме" и редитеља чије су добротворне емисије "Телетон" постале чувене колико и његови филмски хитови.

Луис је током живота стекао надимак "Краљ комедије", а осим глуме бавио се и писањем - био је писац, сценариста, продуцент, а познат је и по хуманитарном раду. Рођен је 1926. године, а његово право име било је Џозеф Левич. Дебитовао је на великом платну улогом у филму "Моја пријатељица Ирма" 1949. године. Свјетску славу стекао је четрдесетих и педесетих година прошлог вијека, а успјешно је сарађивао са Дином Мартином, с којим је глумио у многим филмским остварењима.

Луис је постао звијезда наступајући уз Мартина и забављајући публику у ноћним клубовима, на телевизији и у филмовима. Након што се дуо Луис-Мартин распао 1956, тумачио је главне улоге и режирао низ филмских хитова као што је "Откачени професор".

Новије генерације га знају прије свега као неуморног водитеља емисије "Телетон" чија је сврха била сакупљање новца за жртве мишићне дистрофије. Повукао се из филмске режије 1995, али се на филм вратио као звијезда драме из 2016. "Макс Роуз".

Свијет филма се дирљивим ријечима опростио од Џерија Луиса. Велика имена Холивуда и Бијела кућа јуче су одали признање "умјетнику и неуморном творцу углавном визуелних комичних сцена".

- Џери Луис је био мајстор свог заната. Био је изванредан човјек с којим сам имао част да радим. То је било незаборавно искуство - рекао је редитељ Мартин Скорсезе и додао да је био "визионар и велики умјетник".

Глумац Роберт де Ниро је рекао да је Луис био "његов пријатељ" који је под старе дане задржао смисао за хумор. 

- Недостајаће нам. Био је зачетник америчке комедије - каже Де Ниро.

Комичар Џим Кери, који је раније отворено признао да му је Луис главна инспирација, подсјетио је да је преминули глумац био "неприкосновени геније".

- Ја одстојим као глумац јер је он одстојао - истакао је Кери.

Номинација за "Нобела"

Поред филмских активности, Џери Луис, отац седморо дјеце, бавио се добротворним радом и помагао је физичким и ментално хендикепираним особама, посебно у борби против мишићне дистрофије. Због тих активности био је именован и за добитника Нобелове награде за мир. Луис је једном приликом правећи смијешне гримасе рекао да "не може да буде озбиљан човек који има вјечито девет година".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана