Ново филмско лице Мале сирене

Приредила: Александра Глишић
Ново филмско лице Мале сирене

Бањалука - Магични свијет бајки Ханса Кристијана Андерсена попут магнета привлачи умјетнике, па је готово немогуће набројати филмове, представе, мјузикле који су настали инспирисани дјелима овог јединственог бајкописца.

Ипак, једна јунакиња посебно се истиче међу Андерсеновим ликовима - Мала сирена, која је доживјела бројне адаптације и за разлику од тужног оригиналног крај добијала шансу да преживи. 

Продукцијска кућа "Кингсвеј" објавила је први трејлер за филм "Мала сирена", а њихова прича, иако заснована на бајци данског умјетника, има своје специфичности. Радња филма прати младу дјевојку (тумачи је Лорето Пералта) која открива лијепу жену за коју вјерује да је права Мала сирена. Њен старији брат Кам (глуми га Вилијам Моузли) новинар је и путује са сестром у мали град у Мисисипију да интервјуише потенцијалну сирену, коју глуми Попи Дрејтон.

У трејлеру се појављује Ширли Меклејн као мистериозна жена која казује причу о Малој сирени. У улози редитеља су Крис Бушард и Блејк Харис. Прича се разликује и од култног "Дизнијевог" цртаног филма, па се у улози негативца појављује мушкарац, а не Урсула. Такође, већи дио радње се одвија на копну, а премијера би требало да буде приказана до краја године.

Ханс Кристијан Андерсен означен је као творац данске реалистичне прозе. Његова дјела преведена су на више од 80 језика, а била су надахнуће и за стварање балетских представа, скулптура и слика.

Међутим, кад су се појавиле његове данас чувене бајке, публика и критика на то су обратиле јако мало пажње. Критичари данас сматрају да су управо бајке оно најбоље што је Андерсен написао и због чега је ушао међу најомиљенија имена свјетске књижевности. Његових више од 150 прича за дјецу означили су га као једну од највећих фигура свјетске литературе. Осим "Мале сирене", Андерсенове најпознатије бајке су "Сњежна краљица", "Палчица", "Царево ново одијело", "Дјевојчица са шибицама", "Ружно паче", "Принцеза на зрну грашка".

"Дизнијев цртаћ"

Цртани филм "Мала сирена" снимљен је у продукцији куће "Волт Дизни" 1989. године. Студио "Дизни" је планирао да направи анимирану верзију о малој сирени још у 1930-има, а и илустратор Кеј Нилсен је припремио велик број скица за причу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана