Novi film Dejana Zečevića stiže u Banjaluci: Izgrednici otvaraju Pandorinu kutiju

Aleksandra Glišić
Novi film Dejana Zečevića stiže u Banjaluci: Izgrednici otvaraju Pandorinu kutiju

Banjaluka – Film "Izgrednici" Dejana Zečevića stiže 8. marta u banjalučki "Sinepleks Palas".

Zečević kaže da se u ovom filmu bavi prepoznatljivim temama naše svakodnevice, problemima mladih, nasiljem, nedostatkom perspektive, ali kroz drugačiju prizmu.

- Dosta smo navikli da se takve priče pričaju kroz perspektivu tih mladih ljudi, koji se nalaze u životnoj kolotečini, koju ne mogu da prevaziđu, koja ih nosi i ne nudi nikakvu vrstu mogućnosti da to posmatraju iz neke objektivnije tačke gledišta - rekao je Zečević.

O tome koja pitanja film postavlja, Zečević kaže da je to Pandorina kutija koju bismo mogli da otvorimo.

- U prvom sloju su pitanja vezana za generacije mladih ljudi u ovom trenutku u ovoj zemlji ili uopšte u svetu, preko osećanja da naše živote kontrolišu neke druge sile kojima može da se pristupi na različite načine - od nekog socijalno-političkog do naučnog pristupa, do odnosa sistema prema mladima, nemogućnosti potpunog ispoljavanja onoga što je u nama, zarobljenosti određenim konvencijama i ispraznih odnosa među ljudima. Ima svašta, ali najinteresantnija je tačka iz koje se stvari posmatraju - kazao  je Zečević.

Glavni junaci filma su studenti sociologije koji tu problematiku posmatraju iz naučne perspektive.

- Oni prave sociološki eksperiment gde pokušavaju da dokažu zanimljivu tezu da prostorna destrukcija može da dovede do socijalne destrukcije i kroz ceo film se provlači ta potpuno drugačija vizura koja baca drugačije svetlo na našu realnost - priča Zečević.

Film je, kako kaže, sastavljen od realnih elemenata, ali posmatranih kroz jednu drugačiju perspektivu i sve djeluje malo stilizovano, ali i nije.

- To je vrsta mog ličnog ukusa i kao filmskog gledaoca i kao nekog ko se bavi filmom. Mene zaista zanima realnost, ali ne na jedan naturalistički način na koji smo navikli u poslednje vreme kroz filmove da nailazimo, već kroz jednu osobenu perspektivu - ističe reditelj.

Zečević je poznat po filmovima "TT sindrom", "Kupi mi Eliota", "Neprijatelj", "Četvrti čovek", "Procep", ali i po seriji "Vojna akademija", a kaže da "Izgrednike" ne može da smjesti u neki konkretan žanr.

- Ima tu elemenata i psihološke drame i trilera i socijalne drame, svega pomalo i ne spada u kategoriju žanrovskog filma. Gledajući svoju dosadašnju karijeru, čini mi se da progresivno napuštam konkretno žanrove i idem ka jednom autorskijem pristupu - rekao je Zečević.

Dodaje da je u novom filmu veliku pažnju posvetio atmosferi.

- Dosta akcenat bacam na atmosferu i mislim da ona treba da odražava unutrašnje stanje glavnih junaka i suštinu priče. Nekada je ona diktirana žanrom i stilom, nekada drugim parametrima. Mi smo se odlučili da film bude crno-beli, dosta je slika konstituisana geometrijski, s obzirom na to da se cela realnost posmatra kao neka vrsta geometrije, matematike, nekakvih formula koje možda vladaju našom realnošću - objašnjava Zečević.

Geometrija na filmskom platnu

Većina filma se događa na Novom Beogradu, što je, prema riječima Dejana Zečevića, doprinijelo utisku geometrije koja vlada i dodaje da se trudio da se "unutrašnji sadržaj junaka vidi u slici, da izlazi kroz fotografiju, scenografiju, montažu, muziku, kostim".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana