Nikola Pejaković za Glas Srpske u susret prikazivanju serije Meso: Tragajte za istinom, a ne za pravdom

 Nikola Pejaković za Glas Srpske u susret prikazivanju serije Meso: Tragajte za istinom, a ne za pravdom 26.10.2017 14:55 | Aleksandra Madžar

Režiser, scenarista, glumac, muzičar, bolje i tačnije rečeno, genijalac Nikola Kolja Pejaković pokazao je po ko zna koji put veličinu svog uma, pišući scenario za domaću seriju "Meso". Sa malo riječi, za "Glas Srpske", u susret prikazivanju serije na RTRS-u i RTS-u, rekao je mnogo.

* GLAS: Ako ste repliku koju izgovara Slavko, lik iz serije kojeg tumačite Vi: "Ovo nije grad kakav je bio. Ova Banjaluka nije ona Banjaluka..." pisali istinom, kakva je to bila ona, a kakva je ova Banjaluka?

PEJAKOVIĆ: U principu, svaka mladost, svako odrastanje, bilo je idilično; bili smo zaštićeni, i svako, pa i naši junaci iz serije, glorifikuju i idealizuju to vrijeme. Ako mene pitate, ja ne mislim da je ona Banjaluka bila bolja, niti mislim da je ova sad bolja. Svako vrijeme je - isto.

* GLAS: Kao autora priče o Mirku i Slavku ne mogu da Vas ne pitam šta je za Vas prijateljstvo?

PEJAKOVIĆ: Prijateljstvo je rijetka biljka. Pravih prijatelja je malo, gotovo da ih i nema. Ko iskusi pravo prijateljstvo i zadrži ga do smrti, taj je privilegovan.

* GLAS: Možete li iz ličnog iskustva reći kako se dolazi do tih jako važnih odgovora... koliko se pravih vrijednosti i dalje skriva u ljudima?

PEJAKOVIĆ: Važni odgovori se kriju u istini. Tragajte za istinom, a ne za pravdom. Istina je starija i mudrija od pravde. Pokreti koji su htjeli da promovišu i zavedu pravdu među ljudima, a nauštrb istine, propali su.

* GLAS: Vjerujete li da je ovo važan korak na putu stvaranja filmske scene kod nas?

PEJAKOVIĆ: Naravno. Mada, da bi bila stvorena scena, industrija ili slično, moraju da se da se uključe još neke snage i još neki ljudi. Ovo je proces koji treba da dovede do formiranja filmskog centra Republike Srpske i jače saradnje sa centrima u regionu, sa evropskim fondovima, autorima, producentima itd.

* GLAS: Kako Vi opisujete ekipu "Bosonoge" produkcije?

PEJAKOVIĆ: S obje bose noge na zemlji.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica