Никола Пејаковић за Глас Српске у сусрет приказивању серије Месо: Трагајте за истином, а не за правдом

Александра Маџар
Никола Пејаковић за Глас Српске у сусрет приказивању серије Месо: Трагајте за истином, а не за правдом

Режисер, сценариста, глумац, музичар, боље и тачније речено, генијалац Никола Коља Пејаковић показао је по ко зна који пут величину свог ума, пишући сценарио за домаћу серију "Месо". Са мало ријечи, за "Глас Српске", у сусрет приказивању серије на РТРС-у и РТС-у, рекао је много.

* ГЛАС: Ако сте реплику коју изговара Славко, лик из серије којег тумачите Ви: "Ово није град какав је био. Ова Бањалука није она Бањалука..." писали истином, каква је то била она, а каква је ова Бањалука?

ПЕЈАКОВИЋ: У принципу, свака младост, свако одрастање, било је идилично; били смо заштићени, и свако, па и наши јунаци из серије, глорификују и идеализују то вријеме. Ако мене питате, ја не мислим да је она Бањалука била боља, нити мислим да је ова сад боља. Свако вријеме је - исто.

* ГЛАС: Као аутора приче о Мирку и Славку не могу да Вас не питам шта је за Вас пријатељство?

ПЕЈАКОВИЋ: Пријатељство је ријетка биљка. Правих пријатеља је мало, готово да их и нема. Ко искуси право пријатељство и задржи га до смрти, тај је привилегован.

* ГЛАС: Можете ли из личног искуства рећи како се долази до тих јако важних одговора... колико се правих вриједности и даље скрива у људима?

ПЕЈАКОВИЋ: Важни одговори се крију у истини. Трагајте за истином, а не за правдом. Истина је старија и мудрија од правде. Покрети који су хтјели да промовишу и заведу правду међу људима, а науштрб истине, пропали су.

* ГЛАС: Вјерујете ли да је ово важан корак на путу стварања филмске сцене код нас?

ПЕЈАКОВИЋ: Наравно. Мада, да би била створена сцена, индустрија или слично, морају да се да се укључе још неке снаге и још неки људи. Ово је процес који треба да доведе до формирања филмског центра Републике Српске и јаче сарадње са центрима у региону, са европским фондовима, ауторима, продуцентима итд.

* ГЛАС: Како Ви описујете екипу "Босоноге" продукције?

ПЕЈАКОВИЋ: С обје босе ноге на земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана