Некада најпопуларнија Династија слави 36. рођендан VIDEO

express.hr
Некада најпопуларнија Династија слави 36. рођендан VIDEO

"Династија" је серија која је отворила врата данашњим сапуницама.

Серија "Династија" се први пут емитовала 12. јануара 1981. Никада се толика фама није дигла око једне серије као што је то било са сапуницом "Династија", која је прва на мале екране увела појам луксуза у серији, те због које су осамдесетих година улице градова буквално биле празне у вријеме док се емитовала на телевизији.

"Династија" је серија која је отворила врата данашњим сапуницама, иако многи тврде како је мало која до сада успјела да буде тако добра као ова АБЦ-јева. До данас је то остала и једина сапуница која је освојила Златни глобус. Била је то уједно и прва серија која је лансирала више модних и луксузних брендова, па су тако творци серије чак и лансирали модни бренд "The Dinasty Collection", те женски парфем "Forever Krystle" и мушки парфем "Carrington".

Око серије постоји још низ непознатих и мање познатих детаља, а ми доносимо само неке од њих који говоре колико је "Династија" промјенила жанр ТВ серија.

1. Ал Корли је имао једну од контроверзнијих улога у серији. Корли је глумио Стивена Карингтона, сина Блејка Карингтона, уједно и хомосексуалца, и то је било први пут да једна серија у најгледанијем термину међу главним улогама има отворено хомосексуални лик. Корли је напустио серију након што су продуценти одлучили да се у наставку серије Стивен излијечи од хомосексуалности, што се Корлију није свидјело.

2. Џон Форсајт није био први избор за улогу Блејка. Улога је прво понуђена Џорџу Пепарду, али он је одбио понуду јер му је лик Блејк Карингтон био превише аморалан. Рекао је како се кроз серију само провлаче "лаке жене које ускачу свакоме у кревет и разарају бракове, те мушкарци сумњиве сексуалне оријентације".

3. У седмој сезони је Блејк Карингтон требало да има амнезију и поново се заљуби у бившу супругу Алексис. Али, тај дио приче је морао да се промјени јер је Џон Форсајт забранио да Блејк Карингтон на било који начин вара своју супругу Кристи.

4. Лик Алексис Карингтон, коју глуми Џоан Колинс, чак ни на крају прве сезоне, када се појавила у задњој минути задње епизоде није била у плану за идућу сезону. Алексис се појавила на суђењу како би свједочила против бившег супруга Блејка, а продуценти су у паузи између прве и друге сезоне одлучили да Алексис постане дио приче.

5. Улога Алексис била је понуђена Софији Лорен, Елизабет Тејлор и Ракел Велшч

6. Улога Кристл Карингтон била је понуђена прво Енџи Дикинсон.

7. Прва идеја је била да се Блејкова бивша супруга зове Меделајн, а не Алексис.

8. Џон Форсајт је једини глумац који се појављује у свих 220 епизода серије.

9. Рок Хадсон је у серији глумио Данијела Риза и то му је била посљедња улога. У октобру 1985. преминуо је од сиде, а толико се мало о тој болести знало у то вријеме да су сви мислили да је и Линда Еванс заражена, јер су се у једној сцени у серији пољубили. Улога Риза је иначе прво понуђена Ричарду Чемберлејну, који је одбио улогу.

10. Џон Џејмс, који глуми Џега Колбија, јавио се заправо на аудицију за улогу Стивена Карингтона, али су продуценти закључили да је за њега боља улога Џефа.

11. Таблоиди су осамдесетих стално форсирали причу о лошим односима између Џоан Колинс и Линде Еванс, али заправо су Џон Форсајт и Џоан Колинс били ти који се нису слагали.

12. За улогу Декса Декстера јавило се 400 кандидата.

13. Џоан Колинс се у посљедњој сезони појављује тек у пар епизода, јер су продуценти хтјели да јој смање хонорар, а након што је одбила, морали су да смање број епизода у којима се појављује.

14. Тифани, Хари Винстон и Едвар су позајмљивали свој накит за глумице у серији.

15. "Династија" се у бившој Југославији приказивала понедјељком у девет сати увече. У то вријеме је била најпопуларнија серија у држави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана