Nebojši Glogovcu nagrada za najbolju mušku glavnu ulogu u Puli VIDEO

Tanjug
Nebojši Glogovcu nagrada za najbolju mušku glavnu ulogu u Puli VIDEO

Srpski glumac Nebojša Glogovac nagrađen je u subotu Zlatnom arenom za najbolju glavnu mušku ulogu na Pulskom festivalu, dok je za režiju filma "Dnevnik mašinovođe" srpskom reditelju Milošu Radoviću pripala Zlatna arena za režiju u okviru programa manjinskih hrvatskih koprodukcija, saopštio je žiri.

Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Nebojši Glogovcu za ulogu Vjeke Kralja u filmu "Ustav Republike Hrvatske" reditelja Rajka Grlića.


U okviru programa manjinskih hrvatskih koprodukcija na 64. Pulskom filmskom festivalu, žiri u sastavu Zrinko Ogresta, Mladen Ožbolt, Josip Grozdanić, Vedran Živolić i Ivana Zozoli-Vargović obrazložio je nagradu riječima da Radovićev film "skladno i nenametljivo režirana crna komedija sa izvanrednim osjećajem za dramaturšku kompaktnost i narativni ritam".

Miloš Radović je Tanjugu, neposredno po objavljivanju nagrada 64. festivala u Puli, rekao da je uvijek priželjkivao tako vredno priznanje na filmskoj smotri koju je posjećivao još kao dječak.

"Otac me je dovodio u Pulu na Filmski festival i od tada sam sanjao da dobijem nagradu na ovoj filmskoj smotri. Posebno mi je drago što sam ostvario svoje dečačke snove, jer je Pula jedan veliki festival i njena publika zna šta je dobar film", rekao je Radović.

Velika Zlatna arena za najbolji film Festivala pripala je ostvarenju "Kratki izlet" reditelja Igora Bezinovića. Riječ je o svojevrsnom ostvarenju bez budžeta, koje prati grupu izletnika u Istri koja pokušava da stigne do mističnog manastira. Bezinović je za Tanjug rekao da nijednog trenutka nije očekivao nagradu.

"Nisam ni pomišljao da mogu da dobijem glavnu nagradu na Festivalu i jako sam srećan što je žiri prepoznao moju ideju da napravim drugačiji film nego što se uglavnom sada prave u Hrvatskoj. Namjera mi je da snimim dva kratka dokumentarna filma, a o slijedećem dugometražnom igranom - razmišljaću kad me prođe radost zbog ove nagrade", rekao je Bezinović.

Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Miji Petričević za ulogu Marijane u filmu "Ne gledaj mi u pijat" rediteljke Hane Jušić. Hana Jušić je dobila Zlatnu arenu za najbolju režiju na Festivalu, a Zlatna arena za scenario pripala je Rajku Grliću i Anti Tomiću za film "Ustav Republike Hrvatske" u režiji Rajka Grlića. Dodjelom nagrada sinoć je u areni završen 64. Pulski festival.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana