Небојши Глоговцу награда за најбољу мушку главну улогу у Пули VIDEO

Танјуг
Небојши Глоговцу награда за најбољу мушку главну улогу у Пули VIDEO

Српски глумац Небојша Глоговац награђен je у суботу Златном ареном за најбољу главну мушку улогу на Пулском фестивалу, док је за режију филма "Дневник машиновође" српском редитељу Милошу Радовићу припала Златна арена за режију у оквиру програма мањинских хрватских копродукција, саопштио је жири.

Златна арена за најбољу главну мушку улогу припала је Небојши Глоговцу за улогу Вјеке Краља у филму "Устав Републике Хрватске" редитеља Рајка Грлића.


У оквиру програма мањинских хрватских копродукција на 64. Пулском филмском фестивалу, жири у саставу Зринко Огреста, Младен Ожболт, Јосип Грозданић, Ведран Живолић и Ивана Зозоли-Варговић образложио је награду ријечима да Радовићев филм "складно и ненаметљиво режирана црна комедија са изванредним осјећајем за драматуршку компактност и наративни ритам".

Милош Радовић је Танјугу, непосредно по објављивању награда 64. фестивала у Пули, рекао да је увијек прижељкивао тако вредно признање на филмској смотри коју је посјећивао још као дјечак.

"Отац ме је доводио у Пулу на Филмски фестивал и од тада сам сањао да добијем награду на овој филмској смотри. Посебно ми је драго што сам остварио своје дечачке снове, јер је Пула један велики фестивал и њена публика зна шта је добар филм", рекао је Радовић.

Велика Златна арена за најбољи филм Фестивала припала је остварењу "Кратки излет" редитеља Игора Безиновића. Ријеч је о својеврсном остварењу без буџета, које прати групу излетника у Истри која покушава да стигне до мистичног манастира. Безиновић је за Танјуг рекао да ниједног тренутка није очекивао награду.

"Нисам ни помишљао да могу да добијем главну награду на Фестивалу и јако сам срећан што је жири препознао моју идеју да направим другачији филм него што се углавном сада праве у Хрватској. Намјера ми је да снимим два кратка документарна филма, а о слиједећем дугометражном играном - размишљаћу кад ме прође радост због ове награде", рекао је Безиновић.

Златна арена за најбољу главну женску улогу припала је Мији Петричевић за улогу Маријане у филму "Не гледај ми у пијат" редитељке Хане Јушић. Хана Јушић је добила Златну арену за најбољу режију на Фестивалу, а Златна арена за сценарио припала је Рајку Грлићу и Анти Томићу за филм "Устав Републике Хрватске" у режији Рајка Грлића. Додјелом награда синоћ је у арени завршен 64. Пулски фестивал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана