Najveći favorit za Oskara plagijat?

Najveći favorit za Oskara plagijat? 24.02.2018 15:03 | Glas Srpske

Los Anđeles - "Oblik vode", konkurent za ovogodišnjeg "Oskara" za najbolji film, suočen je s tužbom za plagiranje u kojoj se navodi da je njegov fantastični zaplet o romantičnoj vezi između čistačice i tajanstvenog riječnog stvorenja uzet iz jedne američke pozorišne predstave.

Tužba, podignuta u saveznom sudu u Los Anđelesu, navodi kako su reditelj Giljermo del Toro, filmski studio "Foks serčlajt" i producent Danijel Kraus "drsko prepisali priču, elemente, likove i teme" iz predstave pokojnog Paula Zindela iz 1969.

"Oblik vode" nominovan je u najviše, čak 13 kategorija za "Oskara", uključujući nominacije za najbolji film i najboljeg reditelja. Tužba je predata dan nakon što su glasački listići 8.000 članova Akademije za filmske umjetnosti i nauke koji glasaju predati.

Tužba, koju je podnio Zindelov sin David, nabrojala je više od 60 sličnosti između predstave "Daj da čujem tvoj šapat" i "Oblika vode".

Među njima je i fabula predstave i filma o usamljenoj spremačici koja radi u naučnoj laboratoriji tokom hladnog rata, te ulazi u ljubavnu vezu s uhvaćenim vodenim bićem i skuje plan kako da ga oslobodi.

U Zindelovoj predstavi biće je delfin. U filmu to je polučovjek koji živi u vodi.

Tužba kaže da "uprkos upadljivim sličnostima između predstave i očigledno iz nje izvedenog filma, optuženi se nisu udostojili da zatraže ili da dobiju uobičajenu dozvolu" za prava na Zindelovu predstavu, niti su ga naveli kao autora.

"Foks serčlajt" je negirao tvrdnje kao "neutemeljene i u potpunosti bezvrijedne".

Studio je u saopštenju rekao kako izgleda da je tužba tempirana "da bi se podudarila sa glasanjem za 'Oskara' kako bi izvršila pritisak na studio da na brzinu postigne dogovor. Umjesto toga, mi ćemo energično braniti sebe i, samim tim, ovaj inovativan i originalan film".

"Oblik vode" je već dobio "Zlatni globus" za najbolji film i brojne nagrade za glumu i druge zanatske nagrade filmskih kritičara u SAD i Evropi.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica