Nagrada Alfonsu Kuaronu za “Romu”

Priredila: Milanka Mitrić
Nagrada Alfonsu Kuaronu za “Romu”

Los Anđeles - “Roma” ne postoji bez duha i draži Jalice i Marine. One, zajedno sa ostatkom mog predivnog tima, uspjele su da udahnu život filmu sačinjenom od mojih uspomena.

Rekao je ovo meksički reditelj Alfonso Kuaron o filmu “Roma”, za koji je nagrađen najvišim priznanjem Američkog udruženja reditelja.

Na ceremoniji održanoj u Los Anđelesu proglašen je najboljim rediteljem i na taj način potvrdio status glavnog kandidata za nagradu “Oskar”.

Film “Roma” je dobio najveće pohvale kritičara, a ima 10 nominacija za “Oskara”, uključujući nominacije za najbolju režiju i film. U glavnim ulogama glume Jalica Aparisio i Marina de Tavirija.

- “Roma” hvata duh magičnog realizma, bez zadiranja u natprirodno. Magija filma je čista, a filmska tehnika zapanjujuća - naveo je filmski kritičar Kristofer Or.

“Roma” je priča o porodici, koja živi u meksičkom naselju Roma, gdje je i sam Kuaron odrastao. Radnja je smještena u sedamdesete godine prošlog vijeka.

- Devedeset odsto scena je sačinjeno je od mojih uspomena. “Roma” je prvi film koji sam želio da snimim od trenutka kada sam shvatio da hoću da budem reditelj - rekao je Kuaron o svom filmu.

Kuaronov film prati život majke iz srednje klase i dvije sluškinje u svakodnevici raspolućenog, nestabilnog i nemirnog područja. - Kuaronov film je izvanredan. Govori o promjeni i kako joj se prilagođavamo i razvijamo. Govori o ljubavi i o njenom nedostatku. To je jedno zanesenjačko remek-djelo, koje je srceparajuće i okrepljujuće u isto vrijeme - napisao je filmski kritičar Geri Krejmer.

Nagrada Američkog udruženja reditelja je jedan je od najboljih indikatora za pobjednika u trci za “Oskara, samo sedam puta od 1948. godine dobitnici nagrade ovog udruženja nisu dobili tu prestižnu nagradu Američkog instituta za film.

- “Roma” je film sa jasnom postavkom, koja prikazuje jedinstvenost. Sagrađen je oko male i fokusirane priče, ali zaslužuje da se gleda na što većem ekranu - objasnio je filmski kritičar Majk Skot.

Kuaron je za pomenuti film dobio nagrade “Zlatni globus” za najbolji strani film i najbolju režiju, zatim “Zlatnog lava” na 75. Venecijanskom filmskom festivalu i brojne druge. Ima sedam nominacija za nagradu Britanske akademije filmskih nagrada (BAFTA).

Američko udruženje reditelja je nagrade za najbolje TV režije dodijelilo Adamu Mekeju za porodičnu dramsku seriju “Succession”, Bilu Hejderu za komičnu seriju “Barry” i Benu Stileru za mini-seriju “Escape at Dannemora”.

“Oskari”

Ovogodišnja ceremonija dodjele najprestižnijeg priznanja Akademije filmskih umjetnosti i nauka “Oskar” biće održana 24. februara. U kategoriji za najbolji film ove godine, pored filma “Roma”, nominovani su: “Zvijezda je rođena”, “Zelena knjiga”, “Čovjek iz sjene”, “Crni član KKKlana”, “Crni panter”, “Miljenica” i “Boemska rapsodija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana