Награда Алфонсу Куарону за “Рому”

Приредила: Миланка Митрић
Награда Алфонсу Куарону за “Рому”

Лос Анђелес - “Рома” не постоји без духа и дражи Јалице и Марине. Оне, заједно са остатком мог предивног тима, успјеле су да удахну живот филму сачињеном од мојих успомена.

Рекао је ово мексички редитељ Алфонсо Куарон о филму “Рома”, за који је награђен највишим признањем Америчког удружења редитеља.

На церемонији одржаној у Лос Анђелесу проглашен је најбољим редитељем и на тај начин потврдио статус главног кандидата за награду “Оскар”.

Филм “Рома” је добио највеће похвале критичара, а има 10 номинација за “Оскара”, укључујући номинације за најбољу режију и филм. У главним улогама глуме Јалица Апарисио и Марина де Тавирија.

- “Рома” хвата дух магичног реализма, без задирања у натприродно. Магија филма је чиста, а филмска техника запањујућа - навео је филмски критичар Кристофер Ор.

“Рома” је прича о породици, која живи у мексичком насељу Рома, гдје је и сам Куарон одрастао. Радња је смјештена у седамдесете године прошлог вијека.

- Деведесет одсто сцена је сачињено је од мојих успомена. “Рома” је први филм који сам желио да снимим од тренутка када сам схватио да хоћу да будем редитељ - рекао је Куарон о свом филму.

Куаронов филм прати живот мајке из средње класе и двије слушкиње у свакодневици располућеног, нестабилног и немирног подручја. - Куаронов филм је изванредан. Говори о промјени и како јој се прилагођавамо и развијамо. Говори о љубави и о њеном недостатку. То је једно занесењачко ремек-дјело, које је срцепарајуће и окрепљујуће у исто вријеме - написао је филмски критичар Гери Крејмер.

Награда Америчког удружења редитеља је један је од најбољих индикатора за побједника у трци за “Оскара, само седам пута од 1948. године добитници награде овог удружења нису добили ту престижну награду Америчког института за филм.

- “Рома” је филм са јасном поставком, која приказује јединственост. Саграђен је око мале и фокусиране приче, али заслужује да се гледа на што већем екрану - објаснио је филмски критичар Мајк Скот.

Куарон је за поменути филм добио награде “Златни глобус” за најбољи страни филм и најбољу режију, затим “Златног лава” на 75. Венецијанском филмском фестивалу и бројне друге. Има седам номинација за награду Британске академије филмских награда (БАФТА).

Америчко удружење редитеља је награде за најбоље ТВ режије додијелило Адаму Мекеју за породичну драмску серију “Succession”, Билу Хејдеру за комичну серију “Barry” и Бену Стилеру за мини-серију “Escape at Dannemora”.

“Оскари”

Овогодишња церемонија додјеле најпрестижнијег признања Академије филмских умјетности и наука “Оскар” биће одржана 24. фебруара. У категорији за најбољи филм ове године, поред филма “Рома”, номиновани су: “Звијезда је рођена”, “Зелена књига”, “Човјек из сјене”, “Црни члан КККлана”, “Црни пантер”, “Миљеница” и “Боемска рапсодија”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана