Мрачна кула Стивена Кинга добија филмско лице

Агенције
Мрачна кула Стивена Кинга добија филмско лице

Лос Анђелес - Серија књига "Мрачна кула" Стивена Кинга коначно је послије десет година на корак до биоскопа.

Први трејлер нуди увид у адаптацију Кинговог дјела о 11-годишњем авантуристи (Том Тејлор), који је пребачен у другу димензију. Идрис Елба игра револвераша, који има задатак да заустави човјека у црном (Метју Меконахи) у његовој намјери да сруши кулу.

Када је 2007. овај пројекат почео најављено је да ће филм режирати Џеј Џеј Абрамс, али се тог посла ипак прихватио Рон Хауард, а привео крају Николај Арсел. Најављено је да ће филм бити премијерно приказан 4. августа.

"Мрачна кула" је серијал романа популарног америчког писца Стивена Кинга, који обухвата теме из више жанрова укључујући фантастику, научну фантастику, хорор и вестерн. Описује револвераша и његов поход према торњу, чија је природа и физичка и метафоричка. Кинг је декларисао овај серијал својим магнум опусом. Уз осам интегралних новела овог серијала који у збиру имају 4.250 страна, многа Кингова друга дјела остварују везу са овом причом, укључујући концепте и ликове који улазе у игру како се серијал приближава крају. Серија преднаставака у виду графичких новела је услиједила послије завршетка серијала.

Серијал је највећим дијелом инспирисан пјесмом "Чајлд Роланд је до Мрачне куле дошао" Роберта Браунинга, чији је комплетан текст укључен у посљедњу новелу у серијалу.

У предговору ревидираног издања "Револвераша" из 2003. Кинг такође наводи и "Господара прстенова", "Легенду о краљу Артуру", "Добар, лош, зао" као инспирације. Тврди да је лик Клинта Иствуда у "Човјеку без имена" једна од највећих инспирација за протагонисту Роланда Дискејна. Кингов стил именовања локација у серијалу, као што је Средсвијет и креирање јединственог језика (високи говор), су такође настали под утицајем дјела Џ. Р. Р. Толкина.

Легендарно здање

У дјелу Стивена Кинга "Мрачна кула" Роланд Дискејн је посљедњи живи припадник витешког реда познатог као "Револвераши" и посљедњи у династији "Артур Елда", аналога краља Артура у овом писаном универзуму. Политички организован у виду феудалног друштва дијели технолошке и социјалне карактеристике са Дивљим западом, али је такође и магијски. Роландов поход је да нађе легендарно здање Мрачну кулу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана