Morikone: Žao mi je što sam rekao ne Klintu Istvudu

B92, BBC
Morikone: Žao mi je što sam rekao ne Klintu Istvudu

Čuveni kompozitor Enjo Morikone kaže da mu je žao što je svojevremeno rekao "ne" Klintu Istvudu i odbio da pravi muziku za njegove filmove.

"Propustio sam veliku priliku i veoma mi je žao zbog toga. Odbio sam ga iz poštovanja prema Serđu Leoneu", rekao je Morikone za BBC.

Morikone (86) je najpoznatiji po saradnji sa Leoneom na legendarnoj špageti vestern trilogiji iz šezdesetih godina prošlog vijeka, koja je poslužila kao odskočna daska Klintu Istvudu.

"Kada me je Klint zvao, rekao sam ne zbog Leonea, a ne zbog toga što mi se nije svidjelo ono što on radi", rekao je Maestro, iako nije objasnio zašto bi rad na Istvudovim filmovima bio problem.

Kako je rekao, Leone i on su se tokom saradnje razvijali i bivali sve bolji, pa je ocjenio "Bilo jednom u Americi" njihovim najboljim zajedničkim djelom.

Morikone je radio muziku za više stotina filmova i serjia, dobio je 56 nagrada, ali je 1979. i 1986. propustio Oskare. Ipak, 2007. mu je dodjeljen počasni Oskar, a uručio mu ga je baš Istvud.

Tokom svoje bogate karijere sarađivao je sa najvećim holivudskim rediteljima, ali nikada nije želio da živi u Holivudu i do dan danas živi u Rimu.

"Zvali su me, ali sam uvijek govorio ne. Bolje mi je ovde", rekao je Morikone.

Osim toga, izdvaja i ga i to što je često znao da kaže ne.

"Poslije saradnje sa Leoneom mogao sam da drugim rediteljima sugerišem kako da reaguju na filmsku muziku. Često me pitaju da im uradim komade od po 20-ak sekundi, ali im je teško da razumiju da je u 20 sekundi to bačena muzika", rekao je Morikone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana