Мориконе: Жао ми је што сам рекао не Клинту Иствуду

Б92, BBC
Мориконе: Жао ми је што сам рекао не Клинту Иствуду

Чувени композитор Ењо Мориконе каже да му је жао што је својевремено рекао "не" Клинту Иствуду и одбио да прави музику за његове филмове.

"Пропустио сам велику прилику и веома ми је жао због тога. Одбио сам га из поштовања према Серђу Леонеу", рекао је Мориконе за BBC.

Мориконе (86) је најпознатији по сарадњи са Леонеом на легендарној шпагети вестерн трилогији из шездесетих година прошлог вијека, која је послужила као одскочна даска Клинту Иствуду.

"Када ме је Клинт звао, рекао сам не због Леонеа, а не због тога што ми се није свидјело оно што он ради", рекао је Маестро, иако није објаснио зашто би рад на Иствудовим филмовима био проблем.

Како је рекао, Леоне и он су се током сарадње развијали и бивали све бољи, па је оцјенио "Било једном у Америци" њиховим најбољим заједничким дјелом.

Мориконе је радио музику за више стотина филмова и серјиа, добио је 56 награда, али је 1979. и 1986. пропустио Оскаре. Ипак, 2007. му је додјељен почасни Оскар, а уручио му га је баш Иствуд.

Током своје богате каријере сарађивао је са највећим холивудским редитељима, али никада није желио да живи у Холивуду и до дан данас живи у Риму.

"Звали су ме, али сам увијек говорио не. Боље ми је овде", рекао је Мориконе.

Осим тога, издваја и га и то што је често знао да каже не.

"Послије сарадње са Леонеом могао сам да другим редитељима сугеришем како да реагују на филмску музику. Често ме питају да им урадим комаде од по 20-ак секунди, али им је тешко да разумију да је у 20 секунди то бачена музика", рекао је Мориконе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана