Монтевидео, видимо се српски кандидат за Оскара

Б92
Монтевидео, видимо се српски кандидат за Оскара

Стручни одбор Академије филмске умјетности и науке Србије одлучило је да је српски кандидат за 87. Оскара филм Драгана Бјелогрлића "Монтевидео, видимо се", сазнаје Б92.

У конкуренцији остварења "Монтевидео, видимо се" редитеља Драгана Бјелогрлића и "Топ је био врео" Слободана Скерлића, одлучено је да Србију на 87. Оскару представља наставак филма "Монтевидео, Бог те видео".

"Монтевидео, видимо се" добио је девет гласова, а други кандидат - "Топ је био врео" Слободана Скерлића седам гласова.

Стручни одбор у саставу Љиљана Вукобратовић, Небојша Глоговац, Срдан Голубовић, Милан Лане Гутовић, Станислава Зарић, Божидар Зечевић, Дејан Зечевић, Драгомир Зупанц, Миленко Јеремић, Корнелије Ковач, Милорад Мандић Манда, Наташа Нинковић, Братислав Петковић, Милан Спасић, Велибор Хајдуковић, Зоран Цветановиц и Милан Шпичек одабрао је "Монтевидео, видимо се" за домаћег кандидата у категорији најбољи дугометражни играни филм на страном језику у 2014. години.

Подсјећамо да је и 2011. године "Монтевидео, Бог те видео" био српски кандидат за 84. награду Америчке филмске академије - Оскар.

Наредна, 87. додјела Оскара заказана је за фебруар 2015. године. За категорију најбољи дугометражни играни филм на страном језику стално је све више конкурената, а своје националне кандидате пријављује на десетине земаља.

Иначе, АФУН је још у јулу позвао српске продуценте да пријаве филмове за избор домаћег кандидата за Оскара. Комплетан досије о изабраном националном кандидату мора да буде достављен у Лос Анђелес закључно са 1. октобром.

Као што је познато, за Оскара могу да конкуришу филмови који су имали премијеру у земљи поријекла између 1. октобра 2013. и 30. септембра 2014. године и који су у том периоду приказивани најмање седам дана у континуитету у комерцијалном биоскопу.

"Био сам оптимиста пред гласање за Оскара"

Редитељ Драган Бјелогрлић, чији је филм "Монтевидео, видимо се" данас изабран за српског кандидата за Оскара, изјавио је Танјугу да је био оптимиста уочи гласања чланова Стручног одбора Академије филмске умјетности и науке Србије.

"Нисам био сигуран у исход данашњег гласања, јер се то никад не зна. Ипак, био сам оптимиста имајући у виду да је за Оскара потребан одређени профил филма. Претпостављао сам да смо фаворити", рекао је глумац и редитељ.

Право на оптимизам екипи овог филма свакако даје одличан пријем публике у Србији и региону.

"У Србији нас је видело више од 600.000 људи. У региону не знам бројке, али је филм био врло популаран на целом овом простору", рекао је он.

Бјелогрлић је истакао да се кампања за наредну додјелу Оскара "управо поклапа са серијом иностраних фестивала на које је "Монтевидео, видимо се" позван током предстојеће сезоне, па ће то истовремено бити добра светска промоција нашег филма".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана