Моника Белучи: Кустурица зна свет жена

danas.rs
Моника Белучи: Кустурица зна свет жена

Шарм и елеганција које су на Фест некада доносиле Софија Лорен или Ђина Лолобриђида, прати је и једну од најпопуларнијих и, како се то обично неизоставно мора поменути, најљепших глумица на планети.

Жена која својом појавом подсјећа на нека љепша и срећнија времена у филмској историји, када су глумице плијениле својом природношћу, отворила је 45. Фест, а током 24 сата, колико је провела у главном граду Србије, готово сваки тренутак је искористила како би промовисала филм "На млијечном путу" Емира Кустурице, у коме, поред редитеља, игра главну улогу. Она је прије свега истицала колико је за њу било важно што је у овом филму добила прилику да игра жену у педесјетим, колико и сама има, која је, без обзира на своје године, спремна да воли. Каже да "никада није било боље вријеме бити жена у педесјетим".

У разговору за "Данас" на питање да ли је заиста тако и на филму или су улоге за зрелије глумице и даље резервисане само за поједина имена, она одговара да су "наступиле велике промјене у поређењу са ранијим периодом".

"Наравно да увијек може бити више. Али, у поређењу са прошлошћу нешто се заиста мијења у томе како видимо жене, како видимо глумице. Чак и у мом искуству, ако помислим само на улогу коју је за мене написао Емир Кустурица. То је жена у својим педесетим. То значи да Кустурица зна свијет жена и да је написао дивну улогу. Тако женствену, тако сензуалну, снажну за жену која није толико млада", каже саговорница листа "Данас".

Моника Белучи је посљедњих година успјела да промени перцепцију о томе колико године немају везе са љепотом. А праву револуцију је и донијела, како и сама каже, улогом у посљедњем наставку из серијала о тајном агенту 007 Џејмсу Бонду, поставши најстарија глумица која је играла Бонд дјевојку - тачније прву Бонд жену. До сада, глумице које су играле у овим филмовима у просјеку су имале 29 година (изузев Онор Блекмен, која је имала 38 када је глумила Пуси Галор у наставку "Голдфингер"), док је Белучи ушла у шесту деценију када је заводила Бонда. Занимљиво је да је и сама Италијанка ту понуду одбила прије 25 година јер, како каже, није била спремна, док сада контролише сопствени живот.

Одговарајући на питање да ли сада бира улоге размишљајући о томе шта тај филм може да промјени у будућности, као што је "Спектра" донијела прву Бондову жену, а не дјевојку, она каже да је "наставак Бонда био велика револуција у свијету филму".

"Било је дивно видјети жену која није више млада, али која и даље може да провоцира, да покаже женственост и да изазове жељу иако има боре. Мислим да је то лијепа слика и леп пример", објашњава глумица.

Моника Белучи је изградила респектабилну каријеру играјући прије свега у европским филмовима, али и у америчким остварењима. Откада је званично иступила из свијета манекенства улогом у филму "Апартман", који јој је донио и номинацију за награду Цезар, играла је у остварењима попут: "Неповратно", "Малена", "Пакт с вуковима", "Под сумњом", "Матрикс" (наставцима "Reloaded" и "Revolution"), "Страдање Христово"..., пажљиво бирајући сваки свој нови пројекат. Зато је данас прије свега призната глумица која својом улогом гарантује филмском наслову популарност, али и кредибилитете.

Сарађивала је са Мелом Гибсоном, Гаспаром Ноем, Кополом, сестрама Ваховски, Семом Мендесом..., а на питање ко јој је помогао да да све од себе на великом платну, а због кога је можда посумњали у своја глумачка умијећа, одговара да су сви редитељи различити.

"Свако ми је дао другачију могућност да одрастем. Тако сам срећна што је толико различитих редитеља из толико различитих земаља дошло до мене са толико различитих филмова и улога. И ја сам изненађена што сам имала прилику да радим са толиким бројем различитих људи. Када сам почињала, нисам ни помислила да ћу имати толико могућности. Заиста сам и сама изненађена када побројите сва та имена", каже Моника Белучи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана