Migrantska kriza lajtmotiv festivala66. Berlinalea

Priredila: Mirna Pijetlović
Migrantska kriza lajtmotiv festivala66. Berlinalea

Berlin - Projekcijom novog filma rediteljsko-producentskog tandema braće Koen "Ave, Cezare" podignuta je zavjesa 66. po redu Filmskog festivala, čuvenog "Berlinala".

U filmu braće Džoela i Itana Koena, koji je publika imala priliku da pogleda u četvrtak, kada je pokrenuta festivalska traka, Džordž Kluni glumi jednog holivudskog glumca iz pedesetih godina koji je slavu stekao istorijskim filmovima, ali usred snimanja jednog filma biva otet.

Na ovogodišnjem festivalu u više od deset sekcija biće prikazana 434 filma iz 77 zemalja, a među njima nalazi se i pet srpskih ostvarenja.

Festival su zajednički otvorili predsjednik ovogodišnjeg festivalskog žirija Meril Strip i direktor "Berlinala" Diter Koslik.

Stripova je izjavila da joj je ukazana velika čast što je na čelu žirija jednog od najvećih svjetskih festivala.

- Za mene ovo predstavlja, kako veliku odgovornost, tako i obavezu da ispunim očekivanja i nivo koji su postavili članovi žirija prije mene - kazala je Stripova.

Publici su se obratili i njemački državni sekretar za kulturu i gradonačelnik Berlina Mihael Miler, koji je upozorio na trenutnu migrantsku krizu, a sve to u svjetlu ovogodišnjeg slogana "Berlinala" - "Pravo na sreću". 

Desetak filmova u različitim selekcijama festivala u fokusu ima ljude koji bježe od rata i represije, a organizatori manifestacije su isplanirali niz inicijativa da bi pomogli azilantima - više od milion njih je došlo u Njemačku tokom prošle godine. 

- Vjerujemo da festival mora da odgovara na realnost koja nas okružuje, a ne samo da ima osmijehe na crvenom tepihu - naglasio je Koslik.

Najavljeno je da će se glavni protagonista filma "Ave, Cezare" Kluni tokom festivala sresti sa kancelarom Angelom Merkel da bi razgovarali o migrantskoj krizi.

- Želim da vidim šta možemo zajednički da uradimo - rekao je glumac, koji se već dosad tokom karijere iskazao humanitarnim i socijalnim projektima.

Najviše se na festivalu očekuje od filma "Genije", debitantskog ostvarenja britanskog pozorišnog reditelja Majkla Grendidža, u kojem oskarovac Kolin Firt igra Maksa Perkinsa, urednika u izdavačkoj kući koja je objavila djela nekih od najznačajnijih američkih pisaca 20. vijeka.

Džad Lo tumači lik Tomasa Volfa, Nikol Kidman njegovu ljubav i muzu Alin Bernštajn, Dominik Vest igra Ernesta Hemingveja, a Gaj Pirs Skota Ficdžeralda.

Ništa manju pažnju ne privlači ni nova adaptacija internacionalnog bestselera "Alone in Berlin" ("Svako umire sam" u izdanju "Lagune") Hansa Falade iz 1947. godine, baziran na istinitoj priči, u kojem igraju Ema Tomson i irski glumac Brendan Glison.

Srbija će na "Berlinalu" imati pet filmova - u takmičarskom programu "Forum" biće prikazan debitantski igrani film Nikole Ljuce "Vlažnost" i eksperimentalni dokumentarac Ognjena Glavonića "Dubina dva". 

U takmičarski program "Panorama" uvrštena je manjinska koprodukcija "S one strane" Zrinka Ogreste, u kojem glavnu ulogu igra srpski glumac Lazar Ristovski, u okviru programa "Perspektive Deutsches Kino" biće prikazan kratki igrani film "Četiri ugla kruga" Katarine Stanković, dok će drama "Dupe od mramora" Želimira Žilnika iz 1995. biti prikazana povodom 30 godina "Tedi" nagrada. 

Prije odlaska na "Berlinale", Ristovski je za "Glas Srpske" istakao da se raduje odlasku u Berlin, kao i da s nestrpljenjem očekuje reakcije publike na film koji je rađen u žanru psihološke drame i govori o potisnutim emocijama.

- Film ima trilerski zaplet i ne mogu ga otkrivati, ali mogu reći da je lik koji tumačim veoma kompleksan. On je zapravo on, a i nije on. Morao sam pre snimanja da se konsultujem i sa psihijatrom, koji mi je pomogao u dešifrovanju frustracija koje ovaj lik nosi sa sobom. Vreme u kojem se priča događa je posledica poslednjih sukoba na našim prostorima. Likovi su posledica svega toga i oni više žive ono što drugi misle o njima, nego kako bi sami voleli da njihov život izgleda - otkrio je nekoliko detalja pred svjetsku premijeru filma, u ranijem intervjuu za naš list, Ristovski.

Festival traje do 21. februara, a nagrade će biti dodijeljene u subotu, 20. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana