Marko Nikolić bio u otetom avionu i kasnije oprostio otmičaru

B92
Marko Nikolić bio u otetom avionu i kasnije oprostio otmičaru

Legendarni glumac Marko Nikolić, koji je preminuo 1. januara, prije skoro četiri decenije bio je žrtva otmice aviona JATt-a “boing 727-200” koja se desila davne 1981. godine. Tog 26. septembra odigrala se prava drama kada je, sa još četiri saučesnika, Borivoje Jelić oteo avion u kojem su, između ostalih, bili i glumci Žarko Laušević i Miša Janketić.

“Bio je tu i Rajko Klemecki, asistent kamere, on je jedini povređeni, pošto je on kad smo skočili s krila povredio petu u celoj operaciji bežanja. I bio je i Šijanov otac i njegov ratni drug, nosioci spomenice, koji su organizovali čitavo to bekstvo. Taj Jelić, on je iz Rijeke, hteo je da otme avion da bi skrenuo pažnju na loš položaj Srba u Hrvatskoj”, ispričao je Nikolić u emisiji “TV lica kao sa normalan svet”.

Oteti avion poletio je za Beograd iz Podgorice i više od 20 sati kao taoce držali su 98 putnika i osam članova posade.

“Ušli su u Podgorici u avion. Trojica su se prikazala. Jedan od njih je poznavao Jelića i molio ga i kumio da ne putuje tim avionom. Bila je jedna ženska, koja je išla sa Bogdanom Diklićem u odeljenje. Bilo ih je pet ukupno. Poleteli smo i sleteli iz Podgorice u Dubrovnik. Bio je mrak”, rekao je Nikolić.

Glumac je ispričao i da su otmičari pilotu stavili nož pod grlo i naredili putnicima iz prvih pet redova da sjednu pozadi.

"Pošto su putnici iz prvih redova otišli pozadi, tako je ispalo da sam ja sad u prvom redu, što nije bilo prijatno nimalo. Taj osećaj da si otet... a kako si otet kad sediš mirno, nije ti ništa, niko te nije bio, dirao. Otmičari su pilotu stavili nož pod grlo i naredili putnicima iz prvih pet redova da sednu pozadi”, prisjetio se tada Nikolić.

Marko Nikolić preminuo je 1. januara u zvezdarskoj bolnici. Najpoznatiji je po ulozi Dragiše Popadića, zvanog Giga Moravac, iz serije “Bolji život”.

Televizijsku slavu donijela mu je i uloga Karađorđa, čiji je lik tumačio u seriji “Vuk Karadžić”, ali i u televizijskoj drami “Karađorđeva smrt” i televizijskoj seriji “Teatar Srba”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana