Mali broj srpskih režisera snima nastavke

Aleksandra Madžar
Mali broj srpskih režisera snima nastavke

Banjaluka - Filmski nastavci jako su popularni u svjetskoj kinematografiji i mnogi filmovi na samom početku se razvijaju sa mogućnosti snimanja u više dijelova, dok na srpskoj filmskoj sceni to nije slučaj.

Mišljenje je ovo domaćih producenata i reditelja, koji smatraju da nastavci filmskih priča kao što su "Kum", "Gospodar prstenova" i drugi već u startu imaju sigurno mjesto u filmskom životu. Ali kao i u svemu postoji i ona druga strana medalje, pa ukoliko original ili prvi dio ne napravi posao, često se odustaje od daljeg snimanja.

- Kod nas na Balkanu tržište je drugačije i malo je autora i producenata koji su komercijalni i koji razmišljaju na "duže staze" - objasnio je filmski producent iz Banjaluke Zoran Galić.

Gledaoci uspješnog prvog dijela, kako je rekao, već imaju pozitivan stav o samom filmu, upoznati su sa karakterima i pričom i svakako će željeti da vide šta se dešava u nastavku.

- Scenaristi imaju dobru osnovu za rad, a skoro uvijek se ponavlja i podjela uloga, tako da je i kasting unaprijed određen - podsjetio je Galić.

Filmski reditelj iz Banjaluke Saša Hajduković, koji je svoj talenat pokazao u radu na filmu "32. decembar", smatra da je snimanje nastavka dobra stvar, posebno u slučaju kada ideju nije moguće do kraja ispoljiti u jednom filmu.

Kada je riječ o domaćim filmskim nastavcima "Mi nismo anđeli" i "Zona Zamfirova", Hajduković kaže da su to komercijalne "holivudske fore".

- U ovom slučaju publika se kupuje sentimentom prema već viđenim likovima, ali obično to ne prođe dobro - istakao je reditelj.

Srpski film "Mi nismo anđeli" iz 1992. godine po broju prodatih bioskopskih ulaznica spada u najuspješnije filmove ikada snimljene u Srbiji i smatra se kultnim filmom. Režiser i scenarista Srđan Dragojević je debitovao upravo ovim filmom i proslavio se. Naslovne uloge povjerio je Nikoli Koji i Mileni Pavlović, a pored njih pojavljuju se i Branka Katić, Srđan Todorović, Sonja Savić.

Nikoline replike, kojeg tumači Koja, omiljene su među gledaocima i popularne su među svim generacijama. U drugom dijelu ovog filma reditelj i scenarista je ostao isti, kao i veći dio glumačke ekipe, ali je ovo ostvarenje rimejk američkog filma "Prste sebi, ona je još mlada" iz 1989. godine.

"Rokenrol uzvraća udarac", poznat i kao "Mi nismo anđeli 3", je treći nastavak. Međutim, on odstupa od prethodna dva, jer se zasniva na priči Srđana Dragojevića "Dan kad je crkao maršal" i glumi znatno izmijenjena glumačka postava u odnosu na prethodna dva filma. Režiju potpisuje Petar Pašić, a kao i prethodna dva i ovaj nastavak je tinejdžerska komedija.

Srpski igrani film iz 2002. godine "Zona Zamfirova" je temeljen na romanu Stevana Sremca. Film je stekao ogromnu popularnost i niz pohvala od kritike. To je najgledaniji srpski film sa više od 1.200.000 gledalaca u srpskim bioskopima.

"Vrati se, Zone"

Jug Radivojević snima film "Vrati se, Zone", svojevrsni nastavak filma "Zona Zamfirova". Premijera bi trebalo da bude u novembru 2015. godine. Lijepu Zone igraće mlada glumica Brankica Sebastijanović, dok će lik Maneta oživjeti Milan Vasić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana