Љубав повезује филмове на ФЕСТ-у

Приредила: Александра Глишић
Љубав повезује филмове на ФЕСТ-у

Београд - Филмове обухваћене програмом 45. међународног ФЕСТ-а у Београду, осим квалитета и оригиналности, повезују и љубавне приче које су окосница многих остварења.

Један од таквих филмова је и "Ева" израелског редитеља Хаима Табакмана, који је на промоцији говорио и о скромним буџетима са којима се умјетници често боре.

- Знам одличне филмове који су снимљени са мало пара, али и обрнут случај. Постоје ограничења и ви треба да будете креативни. Било би занимљиво окупити велике редитеље, дати им ограничен буџет и видјети како би се изборили са тим изазовом - рекао је Табакман.

Када је ријеч о причи са којом је дошао на ФЕСТ редитељ објашњава да је био забринут за судбину веза између мушкарца и жене, да га је интересовало како се двоје вежу за цијели живот када су странци једно другом.

Напомиње да не воли да његови ликови буду "морално чисти".

- Занимљиво ми је да своје ликове доводим у ситуацију да морају да доносе одлуке које се косе са њиховим моралним схватањима. Умјесто да доводим ванземаљце који хоће да униште свијет, волим да своје ликове суочим са њиховим унутрашњим демонима - додао је редитељ.

О љубави је говорила и славна италијанска глумица Моника Белучи, која је званично отворила ФЕСТ и звијезда је филма "На млијечном путу" прослављеног редитеља Емира Кустурице, чија је пројекција обиљежила прво фестивалско вече. Свечана премијера Кустуричиног филма биће сутра у мултиплексу "Палас" у Бањалуци, а почетак пројекције најављен је за 20.30 часова.   

- Љубав нам је свима потребна да бисмо успјели да преживимо у свијету какав је данас. Љубав дијелимо са породицом, са дјецом, ако је среће као што је у мом случају, радимо посао који волимо. Љубав је све - истакла је Белучијева уз напомену да је срећна што је Кустурица урадио филм о љубави, јер је то порука наде упућена свима.

За њу специфичност овог филма, који је одушевио фестивалску публику, заправо лежи у емотивној причи између двије одрасле особе.

- Ликови које Кустурица и ја играмо у филму немају шта да изгубе. Већ су све изгубили у рату у моменту када се срећу. Без обзира на такве околности, између њих се рађа магија. То је порука за све људе који су посумњали да им се добро више икада може десити у животу - каже Белучијева.

"Златни печат" Карлосу Саури

Чувеном шпанском редитељу Карлосу Саури, почасном госту ФЕСТ-а, у Југословенској кинотеци је уручен "Златни печат" те институције за укупан допринос свјетској кинематографији. Славном редитељу, који иза себе има чак 43 филма, "Златни печат" је уручио управник Музеја Југословенске кинотеке Марјан Вујовић послије пројекције Сауриног филма "Ј де Саура".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана