Љубав и рат на великом платну

Александра Маџар
Љубав и рат на великом платну

Венеција - Три снажне филмске приче обиљежиле су пети дан престижног Филмског фестивала у Венецији, а сјај и гламур ни овај пут нису изостали.

Поштоваоци седме умјетности, удобно смјештени у фестивалске столице, имали су прилику да на великом платну погледају остварења "Рез", "Гладна срца" и "Далеко од мушкараца". Ови филмови приказани су у оквиру такмичарског дијела програма.

Њемачку драму "Рез" режирао је Фатих Акин, а филм је заснован на јерменском геноциду. Прича прати тежак живот младића по имену Назарет Маноогијан који је депортован из свог родног села Мардин и губи сваки контакт са својом породицом. Потресна прича о његовом животу послије депортовања и сазнању да су његове кћерке можда живе, гледаоце није оставила равнодушним. Улоге у овом филму остварили су Тахар Рахим, Симон Абкаријан, Хинди Захра...

У послијеподневним часовима приказан је италијански филм "Гладна срца" у режији Саверија Костанза. Овај редитељ насловне улоге повјерио је Адаму Драјверу и Алби Рошвахер. Радња трилера смјештена је у Њујорк у којем Џуд и Мина започињу своју љубавну причу. Сплет драматичних околности њихову љубав ставља на пробу. Мина на свијет доноси сина и као мајка има осјећај да ће њено дијете бити посебно, па из тих разлога сматра да оно мора да буде заштићено од спољног свијета. Џуд је све вријеме подржава док не сазна болну истину, да њихов син не расте и да је његов живот у опасности. Два веома различита човјека, редитељ Дејвид Оелхофен оживио је у филмској причи "Далеко од мушкараца" и своје јунаке бацио у Алжир 1954. године, гдје су приморани да заједно бјеже преко Атлас планине. Док побуна завија у долини, усред ледене зиме, Дару, повучени наставник мора да прати Мохамеда, сељака оптуженог за убиство. Заједно, они се боре за своју слободу. Ова два лика тумаче Виго Мотерсен и Реда Катеб.

Мостра ће до 6. септембра представити 55 филмова, од којих је 20 свјетских премијера у главном такмичарском програму, а Венеција је тренутно центар свјетске пажње.

Независна продукција

И ове године на Мостри снажно је присутна америчка кинематографија, углавном независне продукције. У трци за "Златног лава" су и филмови "99 Хомес", "Манглехорн" и "Гоод Килл", а публика ће видјети и филмове легендарног новохоливудског аутора Питера Богдановича, Лизе Чолоденко, Џоа Дантеа, Џејмса Франка, Берија Левинсона, Мајкла Алмерејде…

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана