Ко то тамо пева на првом мјесту филмова за културно добро

Танјуг
Ко то тамо пева на првом мјесту филмова за културно добро

Београд - Југословенска кинотека је у складу са својим овлашћењима и према Закону о културним добрима, прогласила 100 српских филмова за културно добро од великог значаја.

На основу гласања критичара, аналитичара, теоретичара и професора филма одабрана су 102 најбоља домаћа остварења, снимљена у периоду од 1911. и првог српског играног филма "Карађорђе" па до краја 1999. године, при чему "С вером у Бога" и "Невиност без заштите" већ имају статус културног добра од изузетног значаја. На првом мјесту нашао се филм "Ко то тамо пева", слиједе "Скупљачи перја", "Три", "Кад будем мртав и бео", "WR - Мистерије организма", "Буђење пацова", "Маратонци трче почасни круг", "Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ", "Марш на Дрину" и "Подземље".

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић нагласио је да треба хитно приступити рестаурацији филмова проглашених за културно добро од великог значаја и да Кинотека мора наставити са трагањем за филмском грађом и материјалима за које се зна да су снимљени, а који се воде као нестали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана