Кандидати за Оскара напунили биоскопске сале

Александра Глишић
Кандидати за Оскара напунили биоскопске сале

Бањалука - Филмови награђени "Оскаром" увијек су прави магнет за публику, па чак и номинације за ове престижне награде пресуде да неко остварење напуни биоскопске дворане.

Бањалучки мултиплекс "Палас" такође није изузетак, па је права помама за мјузиклом "Ла ла ленд", који је на челу листе филмова који су у трци за признања Америчке филмске академије.

- Публика је постала бројнија послије објављених номинација за "Оскара", јер је "Ла ла ленд" добио чак 14 номинација - каже портпарол мултиплекса "Палас" Марина Поповић.

Ријеч је о мјузиклу који је добио седам "Златних глобуса", а публику одушевљава због стила којим враћа у златно вријеме Холивуда, али и због маестралних Рајана Гослинга и Еме Стоун у главним улогама. До сада је награђен за најбољи филм, за најуспјешнији сценарио, као и за најбољег редитеља, глумце и оригиналну филмску музику.

Млади амерички редитељ Демијан Чазел публици је постао познат 2014. године, када је његово претходно остварење "Whiplash" доживјело невјероватан успјех широм свијета. Критичари кажу да и "Ла ла ленд" красе исти квалитети и редитељево интересовање за извођачке умјетности. У дебитантском филму "Гуџ анд Маделине он а Парк Бенцх" (2009), Чазел се бавио џез музиком. Враћајући се на сличну тему, "Ла ла ленд" говори о џез пијанисти (Рајан Гослинг) који се у Лос Анђелесу, срцу заводљивог и немилосрдног шоу бизниса, заљубљује у неуспјешну младу глумицу (Ема Стоун).

Пратећи структуру холивудских филмова у којима се двоје младих упознаје и заљубљује, Чазел уводи низ узбудљивих савремених мотива путем којих љубавну причу посматра кроз призму амбиције и професионалног успјеха или неуспјеха.

Домаћу публику ускоро очекује још филмова који су кандидати за престижне америчке награде.

- Уочи додјеле "Оскара", 23. фебруара нам стижу "Manchester by The Sea", који има шест номинација и филм "Лав" са такође шест номинација - најавила је Поповићева.

Филм "Manchester by The Sea" је драма о стрицу који добија старатељство над братанцем, а режију потписује Кенет Лонерган. Лик главног јунака ове породичне приче, који се враћа у свој родни град, тумачи Кејси Афлек. У филму игра и глумица Мишел Вилијамс, а редитељ Кенет Лонерган је један од омиљених стваралаца у Холивуду.

"Лав" је снимљен према истинитом догађају, описаном у биографској књизи "А Long Way Home Sarooa Brierleya", а говори о петогодишњем дјечаку из Индије који се случајно раздвоји од брата. Низом догађаја заврши изгубљен на улицама Калкуте, више од 1.500 километара од свог дома. Послије неколико мјесеци лутања заврши у дому, послије чега га усвоји пар из Аустралије. Двадесет и пет година касније креће у потрагу за својом правом породицом користећи "Google Earth". Главне улоге повјерене су Деву Пателу и Никол Кидман, а редитељ је Гарт Дејвис.

Научна фантастика

- Са "Оскар" листе играли смо филм "Arrival", у новембру 2016. године и био је јако добро посјећен и прије него што је сезона награда почела - каже Марина Поповић.

Научнофантастична драма "Arrival" канадског редитеља Дениса Вилнева дочекана је као изврстан прилог свом жанру. Ријеч је о занимљивој причи о професорици лингвистике која је ангажована да успостави комуникацију са ванземаљцима када се они изненада појаве на Земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана