Једина је награђена у Кану и тада је обукла хаљину од призренске свиле VIDEO

B92
Једина је награђена у Кану и тада је обукла хаљину од призренске свиле VIDEO

Милена Дравић је једина глумица с ових простора, која је добила награду на Канском фестивалу. Присјећајући се тог догађаја, Дравић је испричала како је захваљујући њеној тоалети свијет сазнао за призренску свилу, коју је онда она слала филмским звијездама широм свијета.

У Кану је награђена за упечатљиву улогу усамљене жене у паланачкој средини у филму “Посебан третман” (1980), редитеља Горана Паскаљевића.

У својим сјећањима из Кана чувала је бројне ликове које је тада упознала. Много важније од награде су јој били сусрети с филмским величинама, које је до тада гледала само на платну. Награду није очекивала.

“Одједном ме неко зове и каже да дођем јер сам добила награду. Нисам могла да верујем. Имала сам породичну трагедију пре поласка и доста времена сам тамо проводила сама. Када су ми рекли за награду, ја кажем: ајде, добро”, препричала је Дравић.

Њено расположење није утицало на избор хаљине, коју ће носити на црвеном тепиху, а она је привукла пажњу бројних.

“Оно што сам унапред урадила, не због награде, него зато што идем први пут у Кан, замолила сам једног од највећих креатора Александра Јоксимовића да ми креира хаљину и он је то божанствено урадио. Урадио је то од праве призренске свиле, коју је обојио у најдивније боје. Накит сам имала наш и све је на мени било наше, ништа страно. Када се завршила церемонија, пришло ми је неколико жена, странкиња и питале су ме за материјал и ја сам им објаснила. Дале су ми адресу да им шаљем по 30, 40 метара”, каже Милена Дравић.

Када се вратила у Београд одлазила је до “конзерве” која се некада налазила код Народног позоришта, гдје је набављала призренску свилу и слала је женама које су јој оставиле адресе. Тако је Милена Дравић свијету, поред југосовенске филмске умјетности, показала и да домаћа мода може да диктира трендове.

Дива југословенског глумишта Милена Дравић преминула је ноћас у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана