Holivud očekuje 4,5 milijardi $ od blokbastera

Priredila: Svjetlana Đuričić
Holivud očekuje 4,5 milijardi $ od blokbastera

Los Anđeles - Holivud očekuje rekordne prihode od ulaznica za filmove koji su ljetos stigli u bioskope u Sjevernoj Americi, kao što su "Svijet iz doba jure", "Osvetnici" "Most špijuna", "Spektar" i drugi.

Filmski stručnjaci predviđaju da će u periodu od maja do 7. septembra, kada je državni praznik, prihod od ulaznica za bioskop biti oko 4,5 milijardi dolara.
- To bi bio drugi po veličini rezultat ikad zabilježen u Sjevernoj Americi - rekao je Patrik Kokran, portparol Američkog udruženja vlasnika bioskopa.

Prihod od prodaje bioskopskih ulaznica u SAD je 2012. godine dostigao rekordnih 10,8 milijardi dolara. Tokom ljeta 2013. godine bio je 4,8 milijardi dolara, a prošle godine je opao na 4,1 milijardu dolara.
Analitičar Pol Dergarabedijan ocjenjuje da, i ako ovo ljeto ne bude rekordno, to ipak može biti čitava ova godina po prihodima od najavljenih filmova, kao što su novi Spilbergov "Most špijuna" (Bridge of Spies), novi film o Džejmsu Bondu "Spektar" (Spectre) i prije svega novi "Ratovi zvijezda" (Star Wars).
On očekuje da će prihodi od posjeta bioskopskim dvoranama u Sjevernoj Americi prvi put preći 11 milijardi dolara poslije rekordnih 10,9 milijardi 2013. godine. Na svjetskom nivou prihodi bi mogli prvi put biti 40 milijardi dolara, poslije 36,7 milijardi prošle godine i 36,5 milijardi dolara 2013. godine. Veliki rast prihoda od ulaznica u svijetu se uglavnom objašnjava dinamikom kineskog tržišta, gdje je prodaja porasla za 64 odsto za osam mjeseci ove godine u odnosu na prošlu, rekao je Dergarabedijan.

Patrik Kokran je kazao da to pokazuje da se tradicija odlaska u bioskop održala i da je to i dalje omiljen vid razonode. Ovog ljeta publika je posebno bila opčinjena tiranosaurusima u filmu "Svijet iz doba jure", koji je donio prihod od 643 miliona dolara u Sjevernoj Americi, a 1,6 milijardi u svijetu.
Film "Osvetnici" je takođe imao veliki uspjeh sa 457,7 miliona dolara prihoda u Sjevernoj Americi, kao i niskobudžetni film "Straighy outta Compton" o rep grupi N.W.A., koji je među vodećim u bioskopima već tri sedmice. Kokran je dodao da, pored filmova, veliki broj gledalaca privlači i kvalitet bioskopskih sala.

"Brzi i žestoki 7"

Ostvarenje "Brzi i žestoki 7" (Furius 7) nastavlja da ruši rekorde zarade na svjetskim bioskopskim blagajnama. "Brzi i žestoki 7" je peti najunosniji film svih vremena s ukupnom zaradom od 1,32 milijarde dolara širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana