Холивуд очекује 4,5 милијарди $ од блокбастера

Приредила: Свјетлана Ђуричић
Холивуд очекује 4,5 милијарди $ од блокбастера

Лос Анђелес - Холивуд очекује рекордне приходе од улазница за филмове који су љетос стигли у биоскопе у Сјеверној Америци, као што су "Свијет из доба јуре", "Осветници" "Мост шпијуна", "Спектар" и други.

Филмски стручњаци предвиђају да ће у периоду од маја до 7. септембра, када је државни празник, приход од улазница за биоскоп бити око 4,5 милијарди долара.
- То би био други по величини резултат икад забиљежен у Сјеверној Америци - рекао је Патрик Кокран, портпарол Америчког удружења власника биоскопа.

Приход од продаје биоскопских улазница у САД је 2012. године достигао рекордних 10,8 милијарди долара. Током љета 2013. године био је 4,8 милијарди долара, а прошле године је опао на 4,1 милијарду долара.
Аналитичар Пол Дергарабедијан оцјењује да, и ако ово љето не буде рекордно, то ипак може бити читава ова година по приходима од најављених филмова, као што су нови Спилбергов "Мост шпијуна" (Bridge of Spies), нови филм о Џејмсу Бонду "Спектар" (Spectre) и прије свега нови "Ратови звијезда" (Star Wars).
Он очекује да ће приходи од посјета биоскопским дворанама у Сјеверној Америци први пут прећи 11 милијарди долара послије рекордних 10,9 милијарди 2013. године. На свјетском нивоу приходи би могли први пут бити 40 милијарди долара, послије 36,7 милијарди прошле године и 36,5 милијарди долара 2013. године. Велики раст прихода од улазница у свијету се углавном објашњава динамиком кинеског тржишта, гдје је продаја порасла за 64 одсто за осам мјесеци ове године у односу на прошлу, рекао је Дергарабедијан.

Патрик Кокран је казао да то показује да се традиција одласка у биоскоп одржала и да је то и даље омиљен вид разоноде. Овог љета публика је посебно била опчињена тираносаурусима у филму "Свијет из доба јуре", који је донио приход од 643 милиона долара у Сјеверној Америци, а 1,6 милијарди у свијету.
Филм "Осветници" је такође имао велики успјех са 457,7 милиона долара прихода у Сјеверној Америци, као и нискобуџетни филм "Straighy outta Compton" о реп групи N.W.А., који је међу водећим у биоскопима већ три седмице. Кокран је додао да, поред филмова, велики број гледалаца привлачи и квалитет биоскопских сала.

"Брзи и жестоки 7"

Остварење "Брзи и жестоки 7" (Furius 7) наставља да руши рекорде зараде на свјетским биоскопским благајнама. "Брзи и жестоки 7" је пети најуноснији филм свих времена с укупном зарадом од 1,32 милијарде долара широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана