Гран при Првог кадра за “Нуклеарне сјенке”

Данко Кузмановић
Гран при Првог кадра за “Нуклеарне сјенке”

Зворник - Гран при “Стећак кнеза Павла” за најбољи филм 12. међународног филмског фестивала “Први кадар” додијељен је пољском аутору Мареку Лешчевском за филм “Нуклеарне сјенке”.

Стручни жири је објаснио да су “Нуклеарне сјенке” изненађујуће зрело остварење младог аутора Лешчевског, те да филм беспријекорно стилизованим филмским језиком, без иједне изговорене реплике, осликава посљедице свеопште нуклеарне катастрофе водећи кроз опустошени постапокалиптични свијет.

Награда која носи назив “Капија Зворника”, а која се додјељује за најбољу режију, припала је Рози Хани Цигле из Њемачке за документарни филм “Породични живот”.

- Цигле нам, наоко хладним, реалистичким и објективним редитељским поступком, са дугим кадровима, у успореном монтажном ритму и без покрета камере, у маниру великих сјеверноевропских сликара реалиста, презентује живот једне породичне заједнице на изолованом сеоском имању - наводи жири у саопштењу.

Најбољи кратки играни филм у селекцији “Кратке приче” је “Прави мушкарац не плаче”, аутора Лукаса Кастана”, те му је додијељена награда “Печат Кнеза Павла”.

Кастан је са искреном емпатијом и уз упечатљив и дискретан глумачки наступ Алфонса Ларе у улози оца, на свјеж и оригиналан начин презентовао много пута испричану причу о хендикепираном дјечаку који, упркос великој жељи, неће успјети да оствари своје снове, стоји у сижеу филма.

Награду “Печат кнеза Павла” за најбољи филм у селекцији “У фокусу” добило је остварење “Анатомија чуда”, аутора Алесандре Калесие.

“Печат кнеза Павла” за најбољи документарни филм у селекцији “Екс-Ју у фокусу” отишао је у руке Александра Рељића за филм “Енкел”, док је “Печат кнеза Павла” за најбољи кратки играни филм у селекцији “Екс-Ју кратки” припао остварењу “Посљедњи запис Леонида Шејке” Златка Стојиловића.

Најбољи студентски документарни филм у селекцији “Нови погледи” је “Обележени” Јована Допуђе, а најбољи студентски кратки играни филм је “Кинески зид” Александре Одић.

Специјалне награде добили су кратки документарни филмови “Кратки обитељски филм” Игора Безиновића за аутентичан редитељски приступ испитивању истине и “Исти” Дејана Петровића за изузетно документарно свједочанство о релативности поимања људске слободе.

Специјалне награде додијељене су и документарном филму Радослава Т. Станишића “Неприлагођени филмски гроф” за “комплексан увид у ауторски опус једног неправедно занемареног филмског ствараоца Мила Ђукановића, који је дао изузетан допринос развоју југословенске, црногорске и српске филмске умјетности”, како стоји у саопштењу жирија, те кратком играном филму “Марија” Јураја Приморца за причу о трагању за милошћу и правдом у хаосу савременог свијета.

Специјалне дипломе

Специјалне дипломе добио је филм “Челичне ратнице” Јелене Миле, за спој посебног коришћења документаристике у играном филму о женама добровољцима у Првом свјетском рату и ратовима на Балкану, те Радослав Т. Станишић за специфично увезивање идеје и архивске грађе у обликовању филмске фигуре редитеља Мила Ђукановића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана