“Грађанин Кејн” и даље најбољи свих врмена

Приредио: Данко Кузмановић
“Грађанин Кејн” и даље најбољи свих врмена

Лос Анђелес - “Листе најбољих” филмова дефинитивно нису коначни показатељ квалитета, али и те како дају добре смјернице како почетницима филмофилима тако и искусним, који би да упореде своја знања са знањем правих стручњака као што има Америчка филмска академија.

Према обновљеним гласовима Америчке филмске академије, три филма која већ годинама доминирају листом најбољих свих времена су “Грађанин Кејн” Орсона Велса, “Казабланка” Марка Куртиза и “Кум” Френсиса Форда Кополе.

Гангстерски филмови су, поготово од 1960-их година на овамо неизоставан дио америчке филмска културе, а најбољи филмови тог жанра су “Кум” Френсиса Форда Кополе, а слиједе га “Добри момци” Мартина Скорсезеа и, ни мање ни више него, Кополин “Кум: други дио”. На листи гангстерских филмова у врху су и “Бијело срце” Раула Волша, “Бони и Клајд” Артура Пена, те “Скарфејс - срамота нације” Хауарда Хокса.

Иако су гангстерски филмови нешто по чему препознајемо амерички филм, тај жанр ипак није најаутохтонији производ те државе, то је ипак вестерн у коме три филма предњаче - “Трагачи” Џона Форда, “Тачно у подне” Фреда Цимермана, те “Шејн” Џорџа Стивенса. У врху овог жанра су и “Незаборављено” Клинта Иствуда, “Црвена ријека” Хауарда Хокса и “Дивља хорда” Сема Пекимпоа.

На листи незаобилазних романтичних филмова прво мјесто заузимају “Свјетла града” Чарлија Чаплина, а слиједе “Ени Хол” Вудија Алена и “Десило се једне ноћи” Френка Капре.

Међу филмовима који се баве историјском тематиком предњаче “Лоренс од Арабије” Дејвида Лина, “Бен Хур” Вилијема Вајлера и “Шиндлерова листа” Стивена Спилберга.

Према садашњој листи Америчке филмске академије, међу најбољим филмовима овог жанра су и “Прохујало са вихором” Виктора Флеминга, “Спартак” Стенлија Кјубрика, као и “Титаник” Џејмса Камеруна.

Међу научнофантастичним филмовима из 2001 разлог предњачи “Одисеја 2001” Стенлија Кјубрика, а слиједе “Ратови звијезда. Епизода четири - нова нада” аутора Џорџа Лукаса, те “Е.Т. ванземаљац” Стивена Спилберга. Међу најбољим америчким филмовима тог жанра су и “Паклена поморанџа” Стенлија Кјубрика, “Блејдранер” Ридлија Скота, те “Елијен” истог аутора.

“Вртоглавица” Алфреда Хичкока најбољи је филм у рангу мистерије, а слиједе “Кинеска четврт” Романа Поланског и опет Хичкоков филм “Поглед у двориште”, што утврђује Хичкоково мјесто мајстора овог жанра. Слиједе их “Лаура” Ота Премингера, “Трећи човјек” Керола Рида и “Малтешки соко” Џона Хјустона.

Најбољи амерички анимирани филмови и су “Сњежана и седам патуљака” Дејвида Хенда, “Пинокио” Теда Сирса, те “Бамби” Дејвида Д. Хенда.

На врху листе најбољих глумаца су Хемфри Богарт, Кери Грант, Џејмс Стјуарт, те Марлон Брандо, Фред Астер, Хенри Фонда, као  и Клерк Гејбл, Џејмс Кегни, Спенсер Трејси и Чарли Чаплин.

Најбоље америчке глумице су Кетрин Хепберн, Бет Дејвис, Одри Хепберн, те Ингрид Бергман, Грета Гарбо, Мерлин Монро, као и Елизабета Тејлор, Џуди Гарланд и Марлен Дитрих. Најбоља музика у америчким филмовима је из остварења “Чаробњак из Оза”, “Казабланке” и “Плеса на киши”.

Филмске реплике

Када је ријеч о најбољим репликама из америчких филмова на листи предњаче реплике из филмова “Прохујало са вихором”: “Искрено драга моја, баш ме брига”, те “Кума”: “Даћу му понуду коју не може одбити”.

Ту су и реплике из “Таксисте”: “Обраћаш се мени?”, затим “Волим мирис напалма изјутра” из “Апокалипсе данас” и “Покажи ми лову!” из филма “Џери Мекгвајер”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана