Glumci u ulozi reditelja

Jasmina Perišić
Glumci u ulozi reditelja

Banjaluka - Sve više holivudskih, ali i srpskih glumaca sjedi u rediteljskim stolicama, pa preko noći iz svojih, dobro uvježbanih rola, uskoče u ulogu režisera.

Mnoga zvučna imena Holivuda svoju slavu upotpunila su odličnim filmovima i predstavama koje su režirali. Među tim glumcima su i Klint Istvud, Antonio Banderas, Šon Pen, Ben Aflek, Bred Pit, ali i srpski poput Lazara Ristovskog, Gorice Popović, Ljubiše Samardžića, Ljiljane Blagojević...

I dramski umjetnici u Republici Srpskoj istražuju kako je "plivati u rediteljskim vodama". Sandra Ljubojević, Aleksandra Spasojević, Dragana Marić i Slobodan Perišić samo su neki od onih koji su se oprobali kao reditelji. Jedna od zvijezda srpskog glumišta Gorica Popović rekla je za "Glas Srpske" da se rado prihvati rediteljske uloge.

- Kada mi se dopadne neki tekst na sebe preuzmem režiju i kompletnu produkciju. Uradim čak i muziku i obavezno igram u komadu. Režija dolazi sa godinama, kada glumac dovoljno sazri pa poznaje mnogo stvari i pozorišnih zakonitosti. Moj lični motiv je činjenica da ne čekam da me pozovu da igram u nekoj predstavi, već posao pronalazim sama - rekla je Popovićeva.

Glumica je tokom karijere režirala brojne pozorišne predstave, uglavnom komedije, među kojima su "Ijuu, poplava", "Zvezdarske zvezdice", "Jedva steče zeta" i "Izvol'te sličicu".

Jedan od najpopularnijih srpskih glumaca Lazar Ristovski rediteljski talenat pokazao je u filmovima "Belo odelo" i "Beli lavovi". Ristovski ovih dana odmara u Crnoj Gori, pa se javio porukom da ne odgovara na pozive dok je u romingu.

I velikan jugoslovenske kinematografije Ljubiša Samardžić nekoliko puta je sjedio u rediteljskoj stolici radeći na filmovima "Nebeska udica", "Nataša" i "Jesen stiže, dunjo moja".

Glumica Ljiljana Blagojević, koja je popularnost stekla igrajući u televizijskim serijama "Doktorka na selu", "Bolji život" i "Kraj dinastije Obrenović" režirala je predstavu "Virus". Ona je scenu postavila ovaj komad u kojem je ranije igrala na sceni "Zvezdara teatra".

Banjalučki glumac i režiser Slobodan Perišić godinama je igrao u Dječijem pozorištu Republike Srpske, a za režiju se, kako je kazao, odlučio najviše zbog rada sa glumcima.

- Reditelj koji ne zna da radi sa glumcima i ne poznaje psihofizički proces kroz koji dramski umjetnici moraju da prođu, je tipični prevarant kakve susrećemo u svim branšama danas - smatra Perišić.

Mlada glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Sandra Ljubojević, koja u ovom teatru niže uglavnom velike uloge u predstavama, iskusila je kako je učestvovati u stvaranju jednog komada.

- Samostalno sam režirala predstavu "Garavi sokak" u Banjalučkom studentskom pozorištu, nastalu po tekstovima Mike Antića. Pošto volim njegovu poeziju, ali i njega kao umjetnika, osjetila sam potrebu da to predstavim i na pozorišnim daskama. Bilo je to jako zahtjevno iskustvo za mene i osjećala sam veliku odgovornost i tremu - rekla je Ljubojevićeva i dodala da će se u budućnosti ipak držati glume.

Još jedan od članova glumačkog tima Dječijeg pozorišta RS Aleksandra Spasojević na sceni je oživjela desetak dramskih komada. Ona godinama vodi školu glume u nacionalnom teatru za najmlađe, a njene predstave mahom su nailazile na pozitivne kritike publike.

- Počela sam slučajno da režiram, jer mi je to bio logičan slijed koji moram proći vodeći školu glume. Dobro sam se snašla, pa sam ove godine režirala i u banjalučkom Gradskom pozorištu "Jazavac", gdje sam postavila predstavu "Put po svijetu na trotinetu". Režija je novi nivo koji mi je bio potreban nakon 20 godina bavljenja glumom - kazala je Spasojevićeva.

Dodatnu slavu poznati glumac Dragan Bjelogrlić stekao je režirajući filmove "Montevideo, Bog te video" i "Montevideo - Vidimo se opet".

Iz Holivuda je nedavno stigla vijest da se ovog ljeta i glumac i oskarovac Šon Pen vraća režiji, prvi put poslije 2007. godine, kada je snimio film "U divljini".

Slavni glumac ovog puta režiraće romantičnu dramu "The Last Face" čija je radnja smještena u Afriku. Ovo će biti peti film koji Pen režira, a u glumačkoj ekipi su i njegova vjerenica popularna Šerliz Teron, kao i Havijer Bardem.

Holivudski glumac Bred Pit najavio je da će režirati film, čime bi se pridružio kolegama koje su se već proslavile kao reditelji. Iza popularnog glumca Antonija Banderasa stoji mnogo filmova u kojima potpisuje režiju, a neki od njih su "Crazy in Alabama", "Djeca špijuni", "Engleski put". Pošto je veliki zaljubljenik u režiju, ne bi bilo čudno da se glumac u potpunosti okrene novom zanatu.

Klint Istvud

Filmska legenda Klint Istvud, koji je postao poznat prije više od pola vijeka u vestern filmovima, oduzima dah svojim rediteljskim umijećem. Istvudovu karijeru obilježila je uloga Prljavog Harija, a kasnije je režirao filmove "Odmetnik Džozi Vels" (1976), "Djevojka od milion dolara" (2004) - za koji je dobio i "Oskara" za najboljeg reditelja. Takođe potpisuje režiju i za "Savršeni svijet" (1993), "Nepomirljivi" (1992), kao i za još nekoliko ostvarenja.

Ben Aflek

Holivudski glumac Ben Aflek debitovao je kao reditelj 2007. godine u filmu "Gone baby, gone". Njegov politički triler "Argo" osvojio je prošle godine "Oskara" za najbolji film. Aflek je 2010. režirao i krimi dramu "The Town".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana