Филмско вече сјећање на Небојшу Глоговца

Агенција
Филмско вече сјећање на Небојшу Глоговца

Пале - Кинотека Републике Српске организовала је у Културном центру у Палама пројекцију филма Горчина Стојановића "Убиство с предумишљајем" (1995), са Небојшом Глоговцем у једној од главних улога.

Директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић рекао је прије пројекције у уторак увече да је филм приказан у оквиру програма "Филмотеке" као знак сјећања на великог српског глумца који је недавно преминуо.

Пандуревић је подсјетио да је прва споредна улога Небојше Глоговца била у филму "Вуковар, једна прича", али да је филмом "Убиство с предумишљајем", тумачећи лик главног јунака, у 26. години показао глумачке вјештине.

- Глоговац је био занимљив човјек који је у младим годинама одиграо величанствену улогу. Стварао је 23 године, одиграо 30 улога у 30 филмова, играо у седам телевизијских серија, а његова посљедња серија у којој је играо и није је погледао јесу "Немањићи" - казао је Пандуревић.

Додао је да је Глоговац припадао генерацији умјетника која је за кратко вријеме направила генијална дјела и истакао да је "Убиство с предумишљајем" на неки начин круна овог глумца.

- У овом филму појављује се као лик који има све вриједности патриотизма и искрености - рекао је Пандуревић.

Небојши Глоговцу је улога у "Убиству с предумишљајем" донијела и прво велико признање - награду "Цар Константин" за најбољу мушку улогу на Филмском фестивалу у Нишу 1995. године.

Играо је и у филмовима "До коске", "Буре барута", "Рањена земља", "Нормални људи", "Муње", "Бумеранг", "Кад порастем, бићу Кенгур", "Клопка", "Држава мртвих", "Жена са сломљеним носем", "Једнаки", "Бранио сам Младу Босну", "Енклава", "За краља и отаџбину", "Устав Републике Хрватске", "Сага о три невина мушкарца", "Случајеви правде"...

У постпродукцији су и његови филмови "Јужни ветар", "Апсурдни експеримент" и "Заспанка за војнике". Сарађивао је са истакнутим филмским редитељима Гораном Паскаљевићем, Љубишом Самарџићем, Срданом Голубовићем, Радивојем Андрићем, Олегом Новковићем, Рајком Грлићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана