Filmom Miloša formana počela “Filmoteka”

Srna
Filmom Miloša formana počela “Filmoteka”

Pale - Filmom “Gori, gori, moja gospođice!”, američkog reditelja češkog porijekla Miloša Formana, večeras je na Palama počela trodnevna “Filmoteka” koju organizuje “Kinoteka” Republike Srpske.

“Filmoteka” će se održavati u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Pale s početkom u 19.00 časova, a ulaz je besplatan.

Filmski arhivista Kinoteke Boris Čvoro rekao je novinarima da će biti prikazan ciklus komedija Miloša Formana, Pitera Bogdanoviča i Vudija Alena.

Čvoro je rekao da je film koji je prikazan večeras iz 1967. godine i Formanovo je posljednje ostvaranje na češkom jeziku.

“Film je zabranjen u tadašnjoj Čehoslovačkoj jer je, zbog prikaza korupcije lokalne zajednice i kolapsa, pa čak i dobronamjernih planova, naširoko interpretiran kao satira istočnevrospkih komunističkih sistema”, naveo je Čvoro.

Čvoro je naglasio da se trude da “Filmoteku” održavaju mjesečno, te da bi sljedeća trebalo da bude krajem februara.

Posjetilac Biljana Savić kaže da joj je drago što se na Palama održavaju ovakve manifestacije, ali da joj je žao što mnogi očigledno nisu bili upoznati o ovome, pa je “Filmoteka” večeras slabije posjećena.

Za sutra je planirano prikazivanje filma Pitera Bogdanoviča “Što te tata pušta samu?” sa Barbarom Strejsend i Rajanom OžNilom u glavnim ulogama.

Udruženje američkih filmskih scenarista nagradilo je taj film za najbolji originalni scenario za komediju, koji je ostvario veliki finansijski uspjeh. Bio je treći film sa najvećom zaradom u bioskopima 1972. godine.

Za četvrtak, 31. januar, na programu je klasik Vudija Alena “Purpurna ruža Kaira” iz 1985. godine. Riječ je o četvrtom od ukupno 13 filmova koje su snimili Vudi Alen i Mia Ferou.

Film je nominovan za “Oskara” za najbolji originalni scenario, a u toj kategoriji je osvojio “Zlatni globus”. Osim nagrade za najbolji scenario, Britanska filmska akademija nagradila je ovo ostvarenje za najbolji film iz 1985. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana