Film Martina Mekdone privukao banjalučku publiku

Glas Srpske
Film Martina Mekdone privukao banjalučku publiku

Banjaluka - Film "Tri plakata izvan grada" Martina Mekdone, koji ima sedam nominacija za "Oskara", privukao je banjalučku publiku koja je danima prije domaće premijere rezervisala ulaznice.

Ostvarenje koje je juče stiglo na repertoar banjalučkog "Sinepleksa Palas" nedavno je trijumfovalo na dodjeli BAFTA nagrada u Londonu.

- Ova crna komedija je već osvojila brojne nagrade na prestižnim filmskim festivalima, četiri "Zlatna globusa" i sedam nominacija za "Oskara", uključujući nominaciju za najbolji film i najbolju glavnu žensku ulogu. Reditelj i scenarista Martin Mekdona je već poznati publici po filmu "Sedam psihopata", ali ovo je svakako njegov najveći uspjeh do sada - kaže portparol "Sinepleksa Palas" Marina Popović.

Glumačku ekipu filma čine Franses Mekdormand, Sem Rokvel i Vudi Harelson, a Popovićeva ističe da je banjalučka publika zainteresovana za ovu priču još od početka sezone dodjele nagrada.

U glavnoj ulozi je dobitnica "Oskara" Franses Mekdormand, kojoj predviđaju ovu prestižnu nagradu i za lik nesrećne majke Mildred.

Film "Tri plakata izvan grada" osvojio je pet nagrada Britanske akademije za film i TV, uključujući i onu za najbolji film. Osim te, dobio je i nagrade za najbolji britanski film, glavnu glumicu, sporednog glumca i originalni scenario.

Mekdona je inspiraciju za film dobio prije dvadeset godina kada je jednom prilikom ugledao bilborde pokraj puta koji su javnost podsjećali na neriješen zločin. Gnjev i očaj kojima su bilbordi odisali bili su toliko opipljivi da su mu se urezali u sjećanje i ostali uz njega sve dok nije osmislio pravu priču koja bi prenijela te snažne emocije.

Drama

"Tri plakata izvan grada" je treći film Martina Mekdone, britansko-irskog scenariste i reditelja sa specifičnim talentom za vješto miješanje brutalne crne komedije i duboko dirljive drame. Njegova prethodna dva filma ostvarila su značajan uspjeh i kod gledalaca i kod kritike. Njegova drama "Usamljeni zapad" postavljena je u decembru prošle godine na scenu Narodnog pozorišta RS u režiji Belinde Božičković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana