Филм “Изгредници” српски кандидат за “Оскара”

Агенције
Филм “Изгредници” српски кандидат за “Оскара”

Филм “Изгредници” у режији Дејана Зечевића српски је кандидат за награду “Оскар” Америчке филмске академије, саопштио је Стручни одбор Академије филмске уметности и науке Србије (АФУН) у београдском биоскопу “Рода”.

Чланови одбора су одлучивали између четири филма: документарца “Друга страна свега” Миле Турајлић и играних “Изгредници” у режији Дејана Зечевића, “Нигде” Предрага Велиновића и “О бубицама и херојима” Петра Пашића.

“Изгредници” прате причу о три студента који радећи на свом експерименту покушавају да докажу да просторна деструкција, прављење нереда, с временом доводи до социјалне деструкције, до појаве изгреда. Млада тројка не увиђа да им се хаос који изазива за потребе пројекта полако увлачи и у њихове животе. Губе дистанцу, а професор их оставља да се сами суоче са посљедицама.

Снимљен је у црно-бијелој техници, а премијерно је приказан у марту ове године.

Стручни одбор са АФУН-а чинили су: филмолог Петар Волк, продуцент Александар Аврамовић, глумац и редитељ Радош Бајић, композитор Војкан Борисављевић, монтажерка Јелена Ђокић, филмолог Томислав Гаврић, глумац Милан Гутовић, редитељ Милан Јелић, сценограф Миленко Јеремић, сценограф Миљен Кљаковић, композитор Корнелије Ковач, редитељ Братислав Петковић, директор фотографије Предраг Поповић, редитељка Вера Влајић, филмолог Божидар Зечевић, филмолог Радослав Зеленовић и глумица Радмила Живковић.

Укупно 14 чланова Стручног одбора Академије било је присутно у биоскопу “Рода”, а њих 13 је гласало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана