Favorit Oblik vode Giljerma del Tora

Priredila: Aleksandra Glišić
Favorit Oblik vode Giljerma del Tora

Los Anđeles - Film "Oblik vode" favorit je po broju nominacija na dodjeli "Oskara" koja će biti održana u nedjelju uveče u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.

Ostvarenje Giljerma del Tora dobilo je čak 13 nominacija. Za njim sa osam nominacija slijedi film "Denkerk" Kristofera Nolana, dok je sedam dobio film "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" Martina Mekdone.

Za najbolji film nominovani su "Call Me by Your Name", "Farjest Hour", "Dankerk", "Get Out", "Lady Bird", "Phantom Thread", "The Post", "Oblik vode" i "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju".

U kategoriji za najbolju režiju su Kristofer Nolan za "Denkerk", Džordan Pil za "Get Out", Greta Gervig za "Lady Bird", Pol Tomas Anderson za "Phantom Thread" i Giljermo del Toro za "Oblik vode".

Za glavnu žensku ulogu nominovane su Seli Hokins ("Oblik vode"), Fransis Mekdormand ("Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju", Margo Robi ("I, Toya"), Serše Ronan ("Lady Bird") i Meril Strip ("The Post").

U jednoj od najvažnijih kategorija za glavnu mušku ulogu nominovani su glumci Timoti Šalame"Call Me by Your Name"), Danijel Dej Luis ("Phantom Thread"), Danijel Kaluja ("Get Oud"), Gari Oldman ("Darkest Hour") i Denzel Vošington ("Roman J. Israel. Esq.").

"Oskaru" za najbolje napisan scenario nadaju se Emili V. Gordon i Kumail Nandžijani za "The Big Sick", Džordan Pil za "Get Out", Greta Gervig za "Lady Bird", Giljermo del Toro i Venesa Tejlor za "Oblik" i Martin Mekdona za "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju".

Za najbolji strani film van engleskog govornog područja nominacije su dobili čileanski film "A Fantastic Woman", libanski "The Insult", ruski "Loveles", mađarski "On Body and Soul" i švedski

Kategorije

"Oskar" se dodjeljuje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu. Dodjeljuje se i za najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana