Фаворит Облик воде Гиљерма дел Тора

Приредила: Александра Глишић
Фаворит Облик воде Гиљерма дел Тора

Лос Анђелес - Филм "Облик воде" фаворит је по броју номинација на додјели "Оскара" која ће бити одржана у недјељу увече у позоришту Долби у Лос Анђелесу.

Остварење Гиљерма дел Тора добило је чак 13 номинација. За њим са осам номинација слиједи филм "Denkerk" Кристофера Нолана, док је седам добио филм "Три билборда испред Ебинга у Мисурију" Мартина Мекдоне.

За најбољи филм номиновани су "Call Me by Your Name", "Farjest Hour", "Данкерк", "Get Out", "Lady Bird", "Phantom Thread", "The Post", "Облик воде" и "Три билборда испред Ебинга у Мисурију".

У категорији за најбољу режију су Кристофер Нолан за "Denkerk", Џордан Пил за "Get Out", Грета Гервиг за "Lady Bird", Пол Томас Андерсон за "Phantom Thread" и Гиљермо дел Торо за "Облик воде".

За главну женску улогу номиноване су Сели Хокинс ("Облик воде"), Франсис Мекдорманд ("Три билборда испред Ебинга у Мисурију", Марго Роби ("I, Toya"), Серше Ронан ("Lady Bird") и Мерил Стрип ("The Post").

У једној од најважнијих категорија за главну мушку улогу номиновани су глумци Тимоти Шаламе"Call Me by Your Name"), Данијел Деј Луис ("Phantom Thread"), Данијел Калуја ("Get Oud"), Гари Олдман ("Darkest Hour") и Дензел Вошингтон ("Roman J. Israel. Esq.").

"Оскару" за најбоље написан сценарио надају се Емили В. Гордон и Кумаил Нанџијани за "The Big Sick", Џордан Пил за "Get Out", Грета Гервиг за "Lady Bird", Гиљермо дел Торо и Венеса Тејлор за "Облик" и Мартин Мекдона за "Три билборда испред Ебинга у Мисурију".

За најбољи страни филм ван енглеског говорног подручја номинације су добили чилеански филм "А Fantastic Woman", либански "The Insult", руски "Loveles", мађарски "On Body and Soul" и шведски

Категорије

"Оскар" се додјељује у 24 категорије, међу којима за најбољи филм, режију, главног глумца и главну глумицу, најбољу споредну мушку и женску улогу. Додјељује се и за најбољи оригинални сценарио, најбољи адаптирани сценарио, најбољи страни, документарни и анимирани филм, као и за најбољу музику и специјалне ефекте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана