ФЕСТ: Теорија свега и По реду нестајања за филмофиле

Александра Маџар
ФЕСТ: Теорија свега и По реду нестајања за филмофиле

Београд - Филм "Теорија свега" биће премијерно приказан на ФЕСТ-у данас у Центру "Сава", а 6. марта у биоскопу "Фонтана", док би на редовне биоскопске репертоаре требало да стигне 19. марта.

Црна комедија "По реду нестајања" Ханса Петера Моланда на програму је сутра у 16.30 часова у Центру "Сава" и у суботу, 6. марта, у 19 часова у "Фонтани".

Филм "Теорија свега" је заснован на мемоарима Џејн Хокинг, које је недавно објавила издавачка кућа "Вулкан", а режирао га је оскаровац Џејмс Марш. Еди Редмејн, који у филму тумачи чувеног астрофизичара Стивена Хокинга, за ту улогу је освојио "Оскара".

Ово је невјероватна и позитивна прича о једном од највећих свјетских умова данашњице, Стивену Хокингу и о двоје људи који ће пребродити огромне проблеме уз помоћ љубави. Сценариста и продуцент филма је Ентони Мекартен.

У филму "По реду нестајања" глумци Сергеј Трифуновић и Миодраг Крстовић, али и хрватски глумац Горан Навојец, нашли су се раме уз раме са чувеним глумцима Бруном Ганцом и Стеланом Скарсгардом. Српске глумце који граде каријеру у свијету врло често можемо да видимо у улогама руских гангстера, али у норвешком филму коначно су имали прилику да глуме гангстере из Србије.

Скарсгард игра Нилса, повученог возача грталице за снијег који одржава путеве чистим у суровој норвешкој зими. Када добије вијест да му се син предозирао хероином, одлучује да крене у истрагу, незадовољан званичном верзијом догађаја. Нилс почиње да се свети онима које сматра одговорнима и тако компликује већ довољно замршене односе између два нарко-картела, норвешког и српског. Бруно Ганц глуми Папу, српског нарко-боса, кога је, каже, градио по лику Слободана Милошевића. Остатак његове екипе чине Трифуновић, Навојец и Крстовић. "По реду нестајања" критичари описују као скандинавску верзију филма "Фарго" браће Коен, са елементима Тарантинових филмова. Иако број сцена смрти константно расте, филм обилује црним хумором.

- Нисам сигуран да ли је ово нормално, али ја хумор видим у многим стварима, што други људи сматрају непримјереним. Немају сви филмови амбицију да буду истовремено насилни и смијешни, али у овом филму нисмо жељели да будемо ограничени жанром - рекао је редитељ.

Комичних и апсурдних елемената има у изобиљу - од главног гангстера, који је хладнокрвни убица, али тврдокорни веган, преко свакодневних разговора криминалаца о одличним зубарима у норвешким затворима и бјежања српског члана банде на знак за надморску висину.

У Центру "Сава", у националној такмичарској селекцији синоћ је требало да буде одржана свечана премијера филма "Енклава" редитеља и сценаристе Горана Радовановића, док је у главном програму ван конкуренције приказан пољски филм "Тијело", за који је Малгожата Шумовска добила "Сребрног медвједа" за режију на Берлиналу.

"Енклава"

Редитељ филма "Енклава" Горан Радовановић је истакао да је његов мотив био да овим остварењем покаже једну "умјетничку истину" о савременом Косову и Метохији.

- Желели смо да забележимо нешто и за нас и за будуће генерације, да направимо добар уметнички филм са том можда највећом драмом у савременој Европи, драмом живота једног народа, једне заједнице - Срба у гету - казао је Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана