Enklava čeka Oskara

Aleksandra Madžar
Enklava čeka Oskara

Beograd - Srpski kandidat za prestižnu nagradu Američke filmske akademije "Oskar" je film "Enklava" Gorana Radovanovića.

To je, glasanjem, odlučio Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN).

Ostvarenje "Enklava" je dobilo 15 glasova od prisutnih 18 članova Odbora.

Po jedan glas dobili su filmovi "Ničije dete" Vuka Ršumovića, "Bićemo prvaci sveta" Darka Bajića i "Branio sam Mladu Bosnu" Srđana Koljevića.

U konkurenciji su bili i "Neposlušni" Mine Ćukić i "Spomenik Majklu Džeksonu" Darka Lungulova.

AFUN je saopštio da su članovi Odbora, čiji je predsjednik filmolog dr Petar Volk, pregledali svih šest filmova koji su ispunili zahtijevane uslove. Nakon vijećanja, u skladu sa pravilima američke i srpske akademije, tajnim glasanjem žiri je donio odluku.

Glasanju je pristupilo 18 članova, a pobjednički film je dobio 15 glasova, precizira se u saopštenju.

- Našem kandidatu čestitamo na izboru i želimo uspeh u daljem takmičenju. Ministarstvu kulture i informisanja Srbije zahvaljujemo na podršci - dodaje AFUN.

"Enklava" se kandiduje u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2015. godinu za predstojeću, 88. dodjelu "Oskara", koja će biti održana početkom 2016. godine.

Prema propozicijama, mogu da konkurišu filmovi koji su imali premijeru u zemlji porijekla između 1. oktobra prethodne i 30. septembra tekuće godine i koji su u tom periodu prikazivani najmanje sedam dana u kontinuitetu u komercijalnom bioskopu. Dakle, učešće na festivalima nije dovoljan uslov.

Obaveza AFUN-a je da pošalje kompletan dosije o izabranom nacionalnom kandidatu, a dosije treba da stigne u Los Anđeles do 1. oktobra.

Reditelj i scenarista Goran Radovanović je rekao da mu to priznanje, koje je dobio od struke, pokazuje da ekipa i on nisu radili uzalud, a sada očekuje podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije za promociju filma u Americi.

- Kada sam dobio vest, prvo sam pomislio na celu ekipu, kako smo se i koliko trudili oko ovog filma i na to da naš rad nije bio uzalud - rekao je on.

Radovanović je rekao da mu posebno znači što je to odluka filmskih ljudi različitih struka, a da pritom on veliki broj njih ne poznaje lično, tako da je prilikom glasanja očito u prvom planu bio sam film.

 - "Enklava" je, sa velikim uspehom, prikazivana i nagrađivana na festivalima širom sveta - od Meksika do Rusije i svuda su gledaoci razumeli naš film, reagovali su sa pravim emocijama, zahvaljujući kako priči, tako i filmskom jeziku kojim je predstavljena - naglasio je reditelj.

Promocija kandidata za "Oskara" u Americi, naravno, košta, a producent "Nama film" nije velika kompanija. Mada "Enklava" ima i njemačkog koproducenta, Radovanović očekuje podršku Ministarstva kulture Srbije.

- Nadam se da je to već standardna procedura i očekujem isti tretman koji su naši filmovi - kandidati za "Oskara" imali prethodnih godina - rekao je on.

U filmu igraju Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Miodrag Krivokapić, Nenad Jezdić, Goran Radaković, Bojan Stojčetović, Igor Damnjanović, Cun Laići, Milena Jakšić, Rastko Janković i drugi.

Mašta

Radnja filma smještena je na Kosovu, pet godina poslije rata. Da bi sahranio svoga djeda, desetogodišnjak iz srpske enklave prelazi na albansku teritoriju.

- Pustio sam mašti na volju i razgovarao s ljudima da provjerim da li je ono što sam zamislio verno istini, da li je moguće. To mi je, naravno, bilo važno. Uostalom, čovek barata svakako nekim elementarnim informacijama - rekao je Goran Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana