Događaji koji su obilježili 90 godina dodjele Oskara: Bojkot Marlona Branda i uspjeh Gospodara prstenova

Događaji koji su obilježili 90 godina dodjele Oskara: Bojkot Marlona Branda i uspjeh Gospodara prstenova   02.03.2018 17:39 | Glas Srpske

Los Anđeles - Uoči 90. dodjele "Oskara", koja će biti 4. marta, Rojters je objavio najzanimljivije događaje koji su obilježili proteklih devet decenija, od kada Akademija filmskih umjetnosti i nauka uručuje tu nagradu.

Podsjećajući da je prva svečanost dodjele "Oskara" održana 16. maja 1929. u hotelu "Ruzvelt" u Holivudu, britanska agencija ističe da je to bio i jedini put da je nagradu za najbolji film osvojio nijemi film - romansa o Prvom svjetskom ratu "Krila". Od 1939. godine Akademija zvanično počinje da koristi ime "Oskar" za svoje nagrade.

Prema nepotvrđenoj, ali popularnoj priči, iza porijekla imena krije se izvršna direktorica Akademije filmskih umjetnosti i nauka Margaret Herik, koja je navodno rekla da statua izgleda poput njenog ujaka Oskara.

Britanska agencija ističe da je prva Afroamerikanka koja je osvojila "Oskara" za glumu bila Hati Makdanijel 1940. godine. Makdanijel je dobila nagradu za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu "Prohujalo s vihorom". Od nje je, međutim, traženo da sjedi za odvojenim stolom.

Prošla je 51 godina dok "Oskara" za glumu nije opet osvojila neka Afroamerikanka i ponovo za sporednu ulogu - Vupi Goldberg u filmu "Duh". Na televiziji je dodjela prvi put prenošena 1953. godine, a prvi Afroamerikanac nagrađen "Oskarom" za glumu bio je Sidni Poatje za ulogu u filmu "Poljski ljiljani" 1963. godine.

Među događaje koji se izdvajaju u istoriji dodjele nagrade navodi se i da je 1968. ceremonija odgođena za dva dana zbog ubistva Martina Lutera Kinga, 4. aprila. Jedino su 1969. godine dodijeljene dvije nagrade u kategoriji za najbolju glumicu, kada su "Oskara" osvojile Ketrin Hepbern za "Zimu jednog lava" i Barbra Strajsend za "Smiješnu djevojku". Hepbern nije prisustvovala ceremoniji.

Jedan od najpoznatijih događaja koji su obilježili dodjelu nagrade Akademije bio je 1973. godine kada je Marlon Brando osvojio priznanje za ulogu Vite Korleonea u "Kumu", ali je bojkotovao ceremoniju u znak protesta zbog načina na koji se Indijanci prikazuju u filmu i na televiziji.

Umjesto njega, na bini se u tradicionalnoj odjeći Apača pojavila glumica i aktivistkinja za prava Indijanaca Sašin Litlfeder, ali je odbila da primi zlatnu statuu. Prva i za sada jedina Afroamerikanka koja je osvojila "Oskara" za najbolju glumicu bila je Hali Beri 2002. godine.

Nagradu je posvetila "svim obojenim ženama bez imena i lica, koje sada imaju šansu, jer su večeras ova vrata otvorena".

"Gospodar prstenova: Povratak kralja" ostvario je najveći uspjeh u istoriji dodjele nagrade kada je 2003. godine pobijedio u svakoj kategoriji u kojoj je bio nominovan. To je treći film u istoriji dodjele koji je osvojio 11 "Oskara", uz "Bena Hura" iz 1959. godine i "Titanik" iz 1997.

Iste godine Roman Polanski osvojio je "Oskara" za najboljeg reditelja za film o holokaustu "Pijanista", ali nije mogao da dođe na svečanost u Los Anđelesu jer su ga SAD tražile zbog optužbi za silovanje maloljetnice 1977.

Prošle godine desio se skandal jer je u bekstejdžu greškom došlo do zamjene koverti, pa je prvo rečeno da je nagrada dodijeljena mjuziklu "La La Land".

Prva rediteljka i pad glumice

Ketrin Bigelou je 2009. godine postala prva žena koja je osvojila "Oskara" za najboljeg reditelja za film "Katanac za bol".

Dodjelu 2013. godine obilježio je mali incident, kada se Dženifer Lorens saplela i pala dok se pela na pozornicu kako bi primila statuu za najbolju glumicu za ulogu u filmu "U dobru i u zlu". Nakon što ju je publika nagradila ovacijama, Lorens se našalila da oni jedino stoje jer je ona pala.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica