Догађаји који су обиљежили 90 година додјеле Оскара: Бојкот Марлона Бранда и успјех Господара прстенова

Глас Српске
Догађаји који су обиљежили 90 година додјеле Оскара: Бојкот Марлона Бранда и успјех Господара прстенова

Лос Анђелес - Уочи 90. додјеле "Оскара", која ће бити 4. марта, Ројтерс је објавио најзанимљивије догађаје који су обиљежили протеклих девет деценија, од када Академија филмских умјетности и наука уручује ту награду.

Подсјећајући да је прва свечаност додјеле "Оскара" одржана 16. маја 1929. у хотелу "Рузвелт" у Холивуду, британска агенција истиче да је то био и једини пут да је награду за најбољи филм освојио нијеми филм - романса о Првом свјетском рату "Крила". Од 1939. године Академија званично почиње да користи име "Оскар" за своје награде.

Према непотврђеној, али популарној причи, иза поријекла имена крије се извршна директорица Академије филмских умјетности и наука Маргарет Херик, која је наводно рекла да статуа изгледа попут њеног ујака Оскара.

Британска агенција истиче да је прва Афроамериканка која је освојила "Оскара" за глуму била Хати Макданијел 1940. године. Макданијел је добила награду за најбољу споредну глумицу за улогу у филму "Прохујало с вихором". Од ње је, међутим, тражено да сједи за одвојеним столом.

Прошла је 51 година док "Оскара" за глуму није опет освојила нека Афроамериканка и поново за споредну улогу - Вупи Голдберг у филму "Дух". На телевизији је додјела први пут преношена 1953. године, а први Афроамериканац награђен "Оскаром" за глуму био је Сидни Поатје за улогу у филму "Пољски љиљани" 1963. године.

Међу догађаје који се издвајају у историји додјеле награде наводи се и да је 1968. церемонија одгођена за два дана због убиства Мартина Лутера Кинга, 4. априла. Једино су 1969. године додијељене двије награде у категорији за најбољу глумицу, када су "Оскара" освојиле Кетрин Хепберн за "Зиму једног лава" и Барбра Страјсенд за "Смијешну дјевојку". Хепберн није присуствовала церемонији.

Један од најпознатијих догађаја који су обиљежили додјелу награде Академије био је 1973. године када је Марлон Брандо освојио признање за улогу Вите Корлеонеа у "Куму", али је бојкотовао церемонију у знак протеста због начина на који се Индијанци приказују у филму и на телевизији.

Умјесто њега, на бини се у традиционалној одјећи Апача појавила глумица и активисткиња за права Индијанаца Сашин Литлфедер, али је одбила да прими златну статуу. Прва и за сада једина Афроамериканка која је освојила "Оскара" за најбољу глумицу била је Хали Бери 2002. године.

Награду је посветила "свим обојеним женама без имена и лица, које сада имају шансу, јер су вечерас ова врата отворена".

"Господар прстенова: Повратак краља" остварио је највећи успјех у историји додјеле награде када је 2003. године побиједио у свакој категорији у којој је био номинован. То је трећи филм у историји додјеле који је освојио 11 "Оскара", уз "Бена Хура" из 1959. године и "Титаник" из 1997.

Исте године Роман Полански освојио је "Оскара" за најбољег редитеља за филм о холокаусту "Пијаниста", али није могао да дође на свечаност у Лос Анђелесу јер су га САД тражиле због оптужби за силовање малољетнице 1977.

Прошле године десио се скандал јер је у бекстејџу грешком дошло до замјене коверти, па је прво речено да је награда додијељена мјузиклу "Ла Ла Ланд".

Прва редитељка и пад глумице

Кетрин Бигелоу је 2009. године постала прва жена која је освојила "Оскара" за најбољег редитеља за филм "Катанац за бол".

Додјелу 2013. године обиљежио је мали инцидент, када се Џенифер Лоренс саплела и пала док се пела на позорницу како би примила статуу за најбољу глумицу за улогу у филму "У добру и у злу". Након што ју је публика наградила овацијама, Лоренс се нашалила да они једино стоје јер је она пала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана