Додјела Оскара без водитеља?

Глас Српске
Додјела Оскара без водитеља?

Америчка академија за филмску умјетност и науку (АМПАС) на корак је од одлуке да понови једну од најрадикалнијих интервенција у историји додјеле својих награда, популарних "Оскара".

Како ексклузивно јавља "Варајети" позивајући се на добро упућене изворе, први пут у скоро 30 година највећи филмски шоу на свијету неће имати домаћина водитеља.

Умјесто да се ослоне на једну особу која би почела пренос монологом испуњеним форама на рачун Трампа, продуценти ће одабрати низ познатих звијезда које ће представити публици различите сегменте. Одлука је донесена када је Кевин Харт, претходно одабран за водитеља, одлучио да се повуче само неколико часова касније усљед прозивки на друштвеним мрежама због десетак година старих хомофобичних твитова.

Концепт о додјели без домаћина подијелио је људе из врха академије и продуценте који увелико припремају церемонију. "Варајети" извјештава да су се на журци послије додјеле "Златног глобуса" многи извршиоци жалили на ту идеју. Један медијски магнат истакао је да би то могло имати потенцијално фаталне посљедице, јер су домаћини често највећи мамац за публику када је ријеч о тако гламурозним ТВ преносима, нешто попут диригента или машиновође који управља возом.

Међутим, има и оних који сматрају да би одлука о додјели без домаћина могла бити позитивна.

- Зашто не пробати? Мишљења су већ ионако подијељена, тако би да сваки потенцијални домаћин био анализиран "у ситна цревца", мјерила би му се свака ријеч. А, да се разумијемо, дани водитеља какви су били Боб Хоуп и Били Кристал су прошлост - рекао је медијски савјетник Бред Едгејт.

До сада је само још једном, прије тачно 30 година, додјела "Оскара" била без водитеља. Та додјела и даље се памти по злу: продуцент Алан Кар и редитељ Џеф Марголис смислили су 11-минутну музичку нумеру умјесто уводног монолога, у који је била укључена и верзија "Прауд Мери", дует Сњежане и Роба Лоуа који глумац и даље покушава да заборави.

А онда је у пар наврата неколико особа глумило водитеље: 1958. Боб Хоуп, Џек Лемон, Розалинд Расел и Паја Патак, 1973. Керол Барнет, Мајкл Кејн, Чарлтон Хестон и Рок Хадсон. Посљедњи пут када је више од троје људи водило додјелу, 1987, домаћини су били Чеви Чејс, Голди Хон и Пол Хоган (Крокодил Данди), а 2011. посљедњи пут смо имали два водитеља: Џејмса Франка и Ен Хатавеј, и то је година коју такође сви желе да забораве.

Додјела "Оскара" биће одржана 24. фебруара, а номинације објављене 22. јануара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана