Добитници “Златног глобуса” стижу на 47. ФЕСТ

Данко Кузмановић
Добитници “Златног глобуса” стижу на 47. ФЕСТ

Београд - Неки од филмова који су у недјељу награђени признањем “Златни глобус” Холивудског удружења страних новинара, другом најважнијом холивудском наградом послије “Оскара”, биће приказани на предстојећем 47. Међународном филмском фестивалу у Београду.

Фестивал ће имати 10 програмских цјелина, од којих су двије такмичарске. Биће приказано воше од 130 премијерних филмова.

Раније је најављено да ће филм “Фавориткиња” грчког редитеља Јоргоса Лантимоса отворити 47. ФЕСТ. Главна глумица ове црнохуморне историјске драме Оливија Колман добила је “Златни глобус” за најбољу женску улогу у комедији.

Колманова је на платну оживјела заборављену британску краљицу Ану, која вријеме радије троши на трке јастога него на владање краљевством, што користе двије дворске даме које се боре за мјесто владарке из сјенке.

“Златни глобус” за најбољи филм - мјузикл или комедију, отишао је у руке редитеља Питера Фарелија за остварење “Зелена књига”, а филм ће такође бити приказан на ФЕСТ-у. 

“Зелена књига” је филм смјештен у шездесете године прошлог вијека и прати префињеног пијанисту Дона Ширлија, који креће на турнеју по америчком југу и као возача ангажује неотесаног избацивача из Бронкса кога у филму глуми Виго Мортенсен.

Махершала Али награђен је “Златним глобусом” за улогу Ширлија, а Ник Валелонга, Брајан Кири и Питер Фарели за најбољи сценарио ове духовите и инспиративне приче о необичном пријатељству у доба расне сегрегације у Сједињеним Америчким Државама.

Глен Клоуз је освојила свој трећи “Глобус” за насловну улогу у филму “Супруга” Бјорна Ранга.

Она тумачи супругу чувеног писца која након 40 година живота у његовој сјенци почиње да преиспитује свој живот и то управо док га прати на путу за Стокхолм, гдје треба да прими Нобелову награду за књижевност.

Реџина Кинг освојила је награду за најбољу споредну улогу у “If Beake street cold talk”.

Ово остварење редитеља Барија Џенкинса, познатог по остварењу “Мјесечина”, говори о борби младе Афроамериканке која се труди да докаже невиност свог неправедно осуђеног љубавника, а Кингова тумачи мајку главне јунакиње.

Кристијан Бејл освојио је “Златни глобус” за најбољу мушку улогу у комедији за филм “Глас”, у коме игра Дика Чејнија који се труди да постане најмоћнији потпредсједник у историји САД.

Сва поменута остварења српска публика ће премијерно имати прилику да погледа на ФЕСТ-у који ће бити одржан од 22. фебруара до 3. марта.

Цјелокупан програм фестивала биће објављен 24. јануара.

Од свог настанка ФЕСТ је увијек имао главни и неколико пратећих програма, који су својим квалитетом често превазилазили назив “пратећи”. “Пратеће” су биле и многобројне публикације, изложбе, симпозијуми који су се одржавали током фестивала. До сада ФЕСТ је имао око четири милиона гледалаца и скоро 4.000 значајних свјетских филмова.

Прво издање

Први ФЕСТ, под поднасловом “Храбри нови свет”, отворен је 9. јануара 1971. године у Дому синдиката у Београду, пројекцијом филма “Меш” Роберта Алтмана. Замишљен као годишњи пресјек најбољих филмова сезоне, београдски Међународни филмски фестивал израстао је у једну од најзначајнијих филмских смотри и постао један од главних догађаја у културном животу Београда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана