Дебитант први, хорор на зачељу листе најбољих прошлогодишњих филмова.

Глас Српске
Дебитант први, хорор на зачељу листе најбољих прошлогодишњих филмова.

Лос Анђелес - Најпознатији свјетски медији који прате седму умјетност направили су листу најбољих прошлогодишњих филмова.

Филм "Бјежи", дебитантско остварење редитеља Џордана Пила, заузео је прво мјесто. У центру приче налази се млади Афроамериканац који упознаје породицу своје бијеле дјевојке, након чега упада у вртлог страшних, расизмом погоњених догађаја. Овај специфичан хорор са елементима сатире побрао је бројне позитивне критике, према којима је окарактерисан као у исто вријеме смијешан и страшан, али и провокативно истинит.

На другом мјесту је "Блејд Ранер 2049", наставак култног научнофантастичног трилера из 1982. године. То је мрачна прича смјештена у постапокалиптични свијет будућности, за чију режију је канадски редитељ Денис Вилнев добио изузетне оцјене.

"Возач" је на позицији број три. Возач Беби је у стању да утекне свакој полицијској потјери, али само док има слушалице у ушима. Управо због тога, филм прати одлична музика.

На четвртом мјесту је "Данкерк". Ратну епопеју о повлачењу савезничких снага из Данкерка 1940. године критика је оцијенила као један од вјероватно најбољих филмова редитеља Кристофера Нолана до сада.

Готово да нема листе на којој филм "Зови ме својим именом" није нашао своје мјесто. То је прича о растуреној вези између седамнаестогодишњака Елија, који у Италији живи са родитељима, и Американца Оливера, асистента Елијевог оца.

"Фантомска нит" је заузела позицију број шест. Ријеч је о филму Пола Томаса Андерсона у коме Данијел Деј Луис глуми Рејнолдса Вудкока, познатог кројача из педесетих година прошлог вијека који је облачио звијезде и чланове краљевских породица. Славни глумац је толико ушао у лик да је за потребе снимања филма научио да шије, мјесецима вјежбајући са главним костимографом Њујоршког градског балета. Чак је сашио једну хаљину, за коју му је модел била супруга Ребека Милер. Данијел Деј Луис је средином 2017. године саопштио да се послије ове улоге повлачи из глуме.

Седмо мјесто резервисано је за "Т2 Трејнспотинг". Рентон, Спад, Сик Бој и Бегби, култни ликови из једног од највећих филмских хитова 1996. године, поново су се у овом филму окупили послије 20 година.

"Логан" је још један наслов веома чест на већини годишњих топ-листа и заузео је мјесто број осам. То је прича о остарјелом Вулверину који 2029. за живот зарађује као возач лимузине. У дистопијском времену, у коме се чини да за мутанте нема мјеста, све се мијења када од мистериозне жене добије задатак да заштити необичну дјевојку.

Девети на листи је филм "Без љубави". Три године послије великог успјеха "Левијантана" руски редитељ Андреј Звјагинцев се вратио са новим филмом. "Без љубави" је суморна и тешка драма о патологији савременог друштва у којем живимо.

На зачељу листе је филм "То". Нова филмска верзија познате приче Стивена Кинга о кловну монструму Пенивајзу побрала је бројне симпатије великог броја љубитеља хорор жанра.

- Немојте да мислите ни да су ми дали разлога да размислим, али то је можда баш добра ствар. Погледао сам филм, сјајан је! - рекао је Стивен Кинг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана