Булевар звијезда на врху листе десет најбољих филмова 21. вијека

Припредила: Александра Маџар
Булевар звијезда на врху листе десет најбољих филмова 21. вијека

Лондон - Филм "Булевар звијезда" Дејвида Линча из 2001. године освојио је врх листе британског Би-Би-Сија који је одлучио да се упусти у потрагу за најбољим филмским остварењима овог вијека.

Британски јавни сервис ангажовао је 117 критичара са свих страна свијета како би од 100 остварења изабрали највеће филмске класике, листа је била ограничена на 100 прича. У америчком психолошком трилеру из 2001. године "Булевар звијезда" главне улоге остварили су Џастин Тероум, Наоми Вотс и Лора Харинг. Међу филмским критичарима и филмофилима влада мишљење да се ради о Линчовом најбољем филму, а многи критичари издвојили су га као један од филмова који представља јединствену перспективу 2000-их година. Радња филма врти се око младе глумице Бети Елмс која долази у Лос Анђелес гдје постаје пријатељица са женом која се скрива у стану Бетине тетке и која пати од амнезије. На другом мјесту је кинески филм "In the mood for love", у режији Вонг Кар-ваја, који је био номинован за "Златну палму". Године 1962. новинар Ков Мо-ван изнајмљује собу истог дана као и Су-Ли Зен, секретарица у једној компанији. Њихов однос постаје интрига како за њихове супружнике, тако и за газде изнајмљених станова и доноси им низ непријатности. Критичари су на треће мјесто ставили историјску драму "Биће крви" коју је режирао Паул Томас Андерсон. Дјелимично заснован је роману "Нафта" Уптона Синцлаира, а говори о похлепном нафташу у потрази за богатством током процвата нафтне индустрије у Јужној Калифорнији крајем 19. и почетком 20. вијека. Јапански анимирани филм "Зачарани град" Хајоа Мизакија постао је најуспјешнији филм у јапанској историји, са зарадом већом од 274 милиона долара у свијету, а на Би-Би-Сијевој листи заузео је четврто мјесто. Освојио је "Оскара" за најбољи анимирани филм. Године 2014. Ричард Линклејтер режира драму "Одрастање" која је на петом мјесту ове листе.

Радња филма, који је сниман у периоду између маја 2002. и октобра 2013. године, прати одрастање дјечака Мејсона и његове старије сестре Саманте. Такође се нашао на листи најбољих филмова 2014. по избору Америчког филмског института. Романтична прича "Вјечни сјај беспријекорног ума" Мајкла Гондрија о емотивно повученом Џоелу Беришу и помало импулсивној Клементини Кручински, који се упознају у једном возу у Њујорку и убрзо схватају да међу њима постоји хемија упркос томе што су њихове личности веома различите, нашла се на шестој позицији. Одмах до романтичне приче, критичари су смјестили америчку научнофантастичну драму "Дрво живота". Теренс Малик режирао је филм који се бави смислом живота из перспективе средовјечног човјека који се присјећа свог дјетињства у Тексасу педесетих година двадесетог вијека. На неки начин, драма приказује праисконско и коријене људске цивилизације. При дну листе, на осмом мјесту је емотивни тајвански/јапански филм "Џи Џи" у режији Едварда Јанга. Иранска драма "Развод" Асгара Фархадија, која говори о сложеним породичним односима, по одлуци критичара нашла се на деветом мјесту, док је посљедњи на листи крими-трилер "Нема земље за старце" који су режирали Џоел и Итан Коен.

1. "Булевар звијезда", Дејвид Линч

2. "In the moof for love ", Вонг Кар-вај

3. "Биће крви", Паул Томас Андерсон

4. "Зачарани град", Хајао Мијазаки

5. "Одрастање", Ричард Линклејтер

6. "Вјечни сјај беспријекорног ума", Мишел Гондри

7. "Дрво живота", Теренс Малик

8. "Џи Џи", Едвард Јанг

9. "Развод", Ашгар Фаради

10. "Нема земље за старце", Џоел и Итан Коен

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана