Британски “Тајмс” тврди да “Балканска међа” поткопава мир

Срна
Британски “Тајмс” тврди да “Балканска међа” поткопава мир

Београд - Британски лист “Тајмс” оцијенио је да српско-руски филм “Балканска међа”, који се бави темом када је за вријеме НАТО бомбардовања Србије батаљон руских падобранаца заузео аеродром Слатина у Приштини, “својим приказом недавне балканске историје поткопава регионални мир”, пише “Спутњик”.

Агенција наводи да се коментару у том листу филм ставља у контекст “меке силе” Русије. “Тајмс”, како наводи “Спутњик”, чак на извјестан начин позива на цензуру филма, наводећи да је “режим предсједника Русије Владимира Путина познат по својим пропагандним кампањама које правдају драстичне акте насиља над малим нацијама и народима без заштите и да је вријеме да се на то стави тачка, јер кад се лаж заодјене у истину у опасности су живот и слобода”.

Филм “Балканска међа” посљедњих седмица најгледанији је у биоскопима у Русији и земљама Заједнице независних држава.

Режисер Андреј Волги изјавио је раније да је, иако је филм инспирисан историјским догађајима, ријеч ипак о умјетничком дјелу, а у “српској линији” су коришћени и документарни кадрови.

У филму “Балканска међа” глуме Милош Биковић, Милена Радуловић, Миодраг Радоњић, Александар Срећковић Кубура, Антон Пампушни и Гоша Куценко, а у епизодној улози се појављује и прослављени српски режисер Емир Кустурица који је поручио да треба снимити бар још 500 филмова као што је овај.

Критика британског “Тајмса” о филму “Балканска међа” објављена је 31. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана