Branko Janković: Serija “Vojna akademija” dragoceno iskustvo

Aleksandra Rajković
Branko Janković: Serija “Vojna akademija” dragoceno iskustvo

Imao sam sreću da prvi veći projekat pred kamerama radim u dobroj atmosferi i sa odličnom ekipom serije “Vojna akademija”, gde ne podrazumevam samo glumce.

Starije kolege, među kojima su Mladen Nelević i Ljuba Bandović, zahvalni su partneri na snimanju i svi snimajući dani su mi bili dragoceno iskustvo.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” glumac Branko Janković, koji tumači jednu od glavnih uloga u televizijskoj seriji “Vojna akademija”, koju je po tekstu Gordana Mihića režirao Dejan Zečević.

* GLAS: SerijaVojna akademijadonijela Vam je prvu veću ulogu van pozorišta. Kako je došlo do saradnje se Dejanom Zečevićem?

JANKOVIĆ: Dramaturški koncept serije “Vojna akademija” zasnovan je na tome da prati četiri muška lika od upisa na Vojnu akademiju pa do završetka. U celoj priči je i isti broj devojaka. Kroz seriju će se pojaviti teme vezane za školstvo, odrastanje likova, međusobni odnosi likova, ljubav koja će se razviti među nekima od njih. Reditelja Dejana Zečevića upoznao sam na kastingu za njegov film “Neprijatelj”. Iako nisam dobio ulogu u tom filmu, taj susret je ostavio traga pa smo kasnije počeli saradnju na “Vojnoj akademiji”. Tih dana kada je pravljen kasting za ovu seriju bio sam u Srbiji i nisam uopšte koristio mobilni telefon, jer sam želeo da se odmorim. Nisu mogli da uspostave vezu sa mnom i sasvim slučajno me jedan drugar obavestio da se javim ekipi “Vojne akademije”. Odmah sam otišao u Beograd i, na sreću, sve se lepo završilo.

* GLAS: Koliko Vas je lik koji igrate uVojnoj akademiji inspirisao za glumačku igru?

JANKOVIĆ: U seriji igram mladića koji je u suštini jako jednostavan i teži i jednostavnom načinu života. Spletom okolnosti i zbog strukture odnosa u porodici on dolazi na Akademiju. On je dosta žrtva raznih okolnosti, dok ne upozna devojku sa kojom će razviti divan odnos. To će se pretvoriti u jednu sjajnu priču između dvoje mladih ljudi gde će celi taj ambijent dobiti drugu dimenziju. Jako zahvalan lik koji pruža mogućnosti i dosta je zastupljen u seriji. Kroz celu priču pokazaće se neke njegove osobine sve do odnosa sa devojkom koju će upoznati na Akademiji. Zanimljiv je podatak da on nije želeo da upiše Vojnu akademiju, nego da se bavi pčelarstvom.

* GLAS: Koje nove uloge Vas očekuju u pozorištu?

JANKOVIĆ: Igram u novoj predstavi Narodnog pozorišta Republike Srpske koju režira Goran Damjanac, “Lijepi, veliki, jaki”. Tekst je koncipiran tako da je sastavljen iz tri jednočinke tri različita pisca. Predstava se bavi problemima pojedinca u odnosu na institucije i administraciju. Čovek kojeg igram ne želi da ide u vojsku, jer smatra da je apsurdno da nekoga zgrabe, obuku mu uniformu i pošalju ga na neka od gorućih ratišta u svetu. Komad se takođe bavi odnosom društva prema pojedincu. Premijera je planirana za polovinu marta, a u glumačkoj ekipi su i Nataša Ivančević, Ognjen Kopuz i Zlatan Vidović.

Uloge

Pozorišna publika u Banjaluci Branka Jankovića upoznala je preko uloga u predstavama Narodnog pozorišta Republike Srpske kao što su “Tri sestre”, “Učene žene”, “Divlje meso”, “Razred”, “Radnička hronika”, “Putujuće pozorište Šopalović”, “Magareće godine”, “Balon od kamena - moja sjećanja”, “Ženidba i udadba”, “Povratak”, “Moj brat”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana