Бојл емоцијама купио публику

Александра Глишић
Бојл емоцијама купио публику

Бањалука - Филм "Трејнспотинг" доказ је да наставке квалитетних остварења публика нестрпљиво чека и 20 година, а славни британски редитељ Дени Бојл давно је показао да зна тајни рецепт за приче које се памте.

Уултно остварење из 1996. године добило је наставак који је у домаће биоскопе стигао 23. фебруара на радост бројних поштовалаца приче из Единбурга, рађене по књизи Ирвина Велша.

Глумац Роберт Карлајл, који тумачи лик Бегбија, присјетио се како је изгледало снимање прије двије деценије.  

- Водио сам позоришну компанију када се књига појавила у продаји. Када се филм појавио мислио сам да ће то бити мало, али успјешно остварење. Уопште нисам размишљао да ће доживјети такав успјех. Снимао сам у Никарагви и вратио сам се због премијере. Када сам стигао на Хитроу одједном сам видио своје лице на свим тим магазинима. Било је чудно - испричао је Карлајл.

Гледајући, додаје, глумачку екипу првог дана снимања наставка, схватио је колико су сви остарили.

- Дени је био у праву што је толико чекао. Можете ставити шминку и посиједити косу. Али не можете да одглумите ту врсту животног искуства коју је он тражио - примјећује Карлајл.

Признаје да Бегбија не доживљава као филмски лик него као пријатеља који га прати све ове године.

- Гдје год да сам се појављивао људи су знали Бегбија и цитирали су његове изјаве. Он је психотична особа, али га публика воли на неки чудан начин - прича глумац који је снимање новог Бојловог филма доживио као обување старог пара ципела.

Лик кога тумачи је у међувремену био у затвору, тако да се доста ствари промијенило, али сви јунаци новог филма преиспитују се гдје су били свих тих 20 година.

- Врло је могуће да ће људи доћи да гледају "Трејнспотинг 2" са својом двадесетогодишњом дјецом. Ова генерацијска прича је много емотивнија него што сам очекивао - каже Карлајл.

Бојл, који је за филм "Милионер из блата" добио "Оскара", описују као веома флексибилног, али манипулативног редитеља.

- Дени је генијалац, а ја не користим олако такве ријечи. Начин на који његов мозак функционише је нешто заиста специјално - сматра Карлајл.

"Трејнспотинг" заузима десето мјесто листе најбољих британских филмова свих времена по избору Британског филмског института. Прича је смјештена у осамдесете године прошлог вијека у сиромашни дио Единбурга и прати групу зависника од хероина, а наставак открива шта они раде двије деценије касније.

Оригинална одјећа

Роберт Карлајл открива да је утицао на Бегбијев изглед.

- Рејчел Флеминг је имала идеју да Бегби носи кожну мотоциклистичку јакну, војне панталоне и мартинке. Ипак, указао сам јој да се он промијенио. Рејчел је чак сачувала веома познати розе "аргајл" џемпер. И то је оно што носим у филму. И оригиналне панталоне - каже Карлајл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана