“Berlinale” u znaku snažnog ženskog stvaralaštva

Danko Kuzmanović
“Berlinale” u znaku snažnog ženskog stvaralaštva

Banjaluka - Najznačajniji međunarodni filmski festival u zimskoj sezoni, slavno “Berlinale”, zvanično je otvoren u Berlinu. Smotra je otvorena prikazivanjem filma danske rediteljke Lone Šerfig “Ljubaznost stranaca”, koja je 2001. nagrađena “Srebrnim medvjedom”.

U narednih deset dana, koliko će festival trajati, biće predstavljeno 400 svjetskih i evropskih djela.

U skladu sa pokretom “I ja takođe”, pokrenutim prošle godine, ali i evropskom inicijativom za rodnu ravnopravnost, čak sedam žena reditelja je u glavnom takmičarskom programu, a šestočlani žiri će predvoditi francuska glumica Žilijet Binoš.

Među filmovima koje su režirale žene su “Gospodin Džouns” Poljakinje Agnješke Holand, “Eliza i Marsela” španske rediteljke Izabel Koišet, kao i “Gospod postoji, ime mu je Petrunija” makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske.

- To je dobar korak naprijed jer prije deset godina nije bilo tako. Nisu izabrane žene reditelji nego dobri filmovi. Prihvatamo sve srcem, suštinski, i to je dobar znak - rekla je Žilijet Binoš.

Od poznatih zvijezda na berlinskom crvenom tepihu očekuju se Katrin Denev za film “Zbogom noći” Andrea Tešinea, Dajana Kruger za film “Operativac” Juvala Adlera i Britanac Kristijan Bejl za ostvarenje “Čovjek iz sjene” Adama Mekeja. Ti filmovi su takođe među 17 ostvarenja u trci za glavnu nagradu.

Zanimljivi su i dokumentarni filmovi o fotografu Peteru Lindbergu, glumcu Mariju Adoru, te njemačkoj rok grupi “Toten hosen”.

U propratnom programu “Forum” biće prikazano 39 filmova. Riječ je većinom o politički i društveno angažovanim filmovima, po čemu je Berlinski festival i poznat.

Počasnog “Zlatnog medvjeda” za životno djelo ove godine dobiće britanska glumica Šarlota Rempling. Njoj u čast biće prikazano kultno ostvarenje iz 1974. “Noćni portir” italijanske rediteljke Lilijane Kavani.

U drugim nezvaničnim selekcijama su dokumentarac iz BiH autora Igora Drljače “Kameni govornici” te film Jasmile Žbanić “Crvene gumene čizme”. Tu je i ostvarenje “Šavovi” Miroslava Terzića, koprodukcija Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH, koji se bavi nestankom djece iz srpskih porodilišta i sumnjama da su prodata na usvajanje.

Njemački i svjetski mediji prenose da je ovo posljednja filmska smotra Ditera Koslika na mjestu direktora festivala. Filmski kritičari smatraju da je Koslik popularisao njemački film, a kritičari ga napadaju da je odgovoran za slabiji kvalitet filmskih ostvarenja na posljednjim festivalima u odnosu na najveće konkurente - Kanski festival i Venecijanski bijenale.

Prošle godine je “Zlatni medvjed” dodijeljen rumunskoj rediteljki Adini Pintili za film “Ne dodiruj me”.

Pobjednik će biti objavljen 16. februara.

Panorama i retrospektiva

U programu “Panorama” najavljeno je 45 filmova iz 38 zemalja, a karakteriše ga veliki broj ostvarenja o ženama, uglavnom je riječ o portretima umjetnika. U programu “Retrospektiva” biće mnogo igranih i dokumentarnih filmova koji su stvarani u vrijeme dvije Njemačke - istočne i zapadne. Njemački mediji navode da su velika očekivanja usmjerena ka ostvarenjima koja se bave biografijama poznatih, poput pisca Bertolta Brehta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana