“Берлинале” у знаку снажног женског стваралаштва

Данко Кузмановић
“Берлинале” у знаку снажног женског стваралаштва

Бањалука - Најзначајнији међународни филмски фестивал у зимској сезони, славно “Берлинале”, званично је отворен у Берлину. Смотра је отворена приказивањем филма данске редитељке Лоне Шерфиг “Љубазност странаца”, која је 2001. награђена “Сребрним медвједом”.

У наредних десет дана, колико ће фестивал трајати, биће представљено 400 свјетских и европских дјела.

У складу са покретом “И ја такође”, покренутим прошле године, али и европском иницијативом за родну равноправност, чак седам жена редитеља је у главном такмичарском програму, а шесточлани жири ће предводити француска глумица Жилијет Бинош.

Међу филмовима које су режирале жене су “Господин Џоунс” Пољакиње Агњешке Холанд, “Елиза и Марсела” шпанске редитељке Изабел Коишет, као и “Господ постоји, име му је Петрунија” македонске редитељке Теоне Стругар Митевске.

- То је добар корак напријед јер прије десет година није било тако. Нису изабране жене редитељи него добри филмови. Прихватамо све срцем, суштински, и то је добар знак - рекла је Жилијет Бинош.

Од познатих звијезда на берлинском црвеном тепиху очекују се Катрин Денев за филм “Збогом ноћи” Андреа Тешинеа, Дајана Кругер за филм “Оперативац” Јувала Адлера и Британац Кристијан Бејл за остварење “Човјек из сјене” Адама Мекеја. Ти филмови су такође међу 17 остварења у трци за главну награду.

Занимљиви су и документарни филмови о фотографу Петеру Линдбергу, глумцу Марију Адору, те њемачкој рок групи “Тотен хосен”.

У пропратном програму “Форум” биће приказано 39 филмова. Ријеч је већином о политички и друштвено ангажованим филмовима, по чему је Берлински фестивал и познат.

Почасног “Златног медвједа” за животно дјело ове године добиће британска глумица Шарлота Ремплинг. Њој у част биће приказано култно остварење из 1974. “Ноћни портир” италијанске редитељке Лилијане Кавани.

У другим незваничним селекцијама су документарац из БиХ аутора Игора Дрљаче “Камени говорници” те филм Јасмиле Жбанић “Црвене гумене чизме”. Ту је и остварење “Шавови” Мирослава Терзића, копродукција Србије, Словеније, Хрватске и БиХ, који се бави нестанком дјеце из српских породилишта и сумњама да су продата на усвајање.

Њемачки и свјетски медији преносе да је ово посљедња филмска смотра Дитера Кослика на мјесту директора фестивала. Филмски критичари сматрају да је Кослик популарисао њемачки филм, а критичари га нападају да је одговоран за слабији квалитет филмских остварења на посљедњим фестивалима у односу на највеће конкуренте - Кански фестивал и Венецијански бијенале.

Прошле године је “Златни медвјед” додијељен румунској редитељки Адини Пинтили за филм “Не додируј ме”.

Побједник ће бити објављен 16. фебруара.

Панорама и ретроспектива

У програму “Панорама” најављено је 45 филмова из 38 земаља, а карактерише га велики број остварења о женама, углавном је ријеч о портретима умјетника. У програму “Ретроспектива” биће много играних и документарних филмова који су стварани у вријеме двије Њемачке - источне и западне. Њемачки медији наводе да су велика очекивања усмјерена ка остварењима која се баве биографијама познатих, попут писца Бертолта Брехта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана